Universiteiten verwachten weer stevige groei aantal studenten

Oorzaak: Brexit en corona

Universiteiten verwachten weer stevige groei aantal studenten

Universiteiten verwachten komend academisch jaar 5 procent meer studenten. Dat blijkt uit de eerste prognoses van de Vereniging Nederlandse Universiteiten (VSNU).
11 mei om 17:41 uur.
Laatst gewijzigd op 24 mei 2021
om 15:51 uur.
mei 11 at 17:41 PM.
Last modified on mei 24, 2021
at 15:51 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

11 mei om 17:41 uur.
Laatst gewijzigd op 24 mei 2021
om 15:51 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 11 at 17:41 PM.
Last modified on mei 24, 2021
at 15:51 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Het is het tweede jaar op rij dat het aantal studenten aan Nederlandse universiteiten flink toeneemt. Dit jaar groeide het aantal studenten al met 12,8 procent. Ook bij de RUG was die groei te zien, daar steeg het aantal studenten dat een bachelor of een master deed naar een recordhoogte van 36.023 (daarvoor ruim 32.000).

Hoe de prognose van de VSNU zich komend studiejaar vertaalt naar de RUG, is onduidelijk. In februari zei rector Cisca Wijmenga nog dat het aantal vooraanmeldingen in vergelijking met vorig jaar met zo’n 25 procent is toegenomen.

De RUG gaat opnieuw uit van groei, zegt een woordvoerder van de universiteit, maar onduidelijk is hoe groot die zal zijn en hoe het verschil tussen de 5 procent van de VSNU en 25 procent van rector Wijmenga verklaard kan worden.

Verschil tussen faculteiten

Ook benadrukt de woordvoerder dat er grote verschillen zijn tussen de faculteiten. Bij sommige faculteiten, zoals de Faculty of Science and Engineering (FSE) en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), was de groei groter dan 25 procent, zei de rector eerder. In sommige gevallen was er zelfs sprake van een verdubbeling en dat noemde ze zorgelijk.

De verklaring voor de grote toename is naar alle waarschijnlijkheid een combinatie van de Brexit, waardoor studenten die anders in het Verenigd Koninkrijk waren gaan studeren nu voor Nederland kiezen. Ook de coronacrisis speelt een rol. Daardoor nemen bijvoorbeeld minder studenten een tussenjaar.

Onzekerheid

Hoeveel studenten zich in september precies in Groningen zullen melden, blijft ondanks prognoses dus nog even gissen. Niet in de laatste plaats omdat de huidige prognoses gebaseerd zijn op vooraanmeldingen. Dit zijn niet de definitieve inschrijvingen.

Nederlandse studenten kunnen zich via Studielink aanmelden voor maximaal vier studies. Pas als ze een definitieve keuze maken, wordt hun aanmelding een inschrijving.

Voor internationale studenten is het beeld nog onzekerder. Ook zij melden zich vaak aan voor meer dan één studie of universiteit. Daar bovenop is er nog altijd de onzekerheid van reisrestricties in verband met corona.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties