Universiteit gaat toch gratis menstruatieproducten aanbieden

De universiteit gaat in meerdere gebouwen menstruatieproducten neerleggen. Die toezegging deed Hans Biemans van het college van bestuur donderdag tegenover een commissie van de universiteitsraad.

In april weigerde Biemans nog te voldoen aan een verzoek van Lijst Calimero om overal op de universiteit menstruatieproducten aan te bieden, in welke vorm dan ook. Hij vond het geen taak van de universiteit.

Het bestuur zegde toen wel toe faculteiten te zullen ondersteunen die uit eigen beweging een pilot wilden uitvoeren. In het najaar zou een evaluatie volgen. In juni voerden studenten actie om menstruatieproducten toch universiteitsbreed aan te bieden. Driehonderd studenten ondertekenden de bijbehorende petitie. 

Inclusie

Of er faculteiten zijn die daadwerkelijk een pilot hebben uitgevoerd – FEB bood de producten als enige al aan – werd donderdag niet duidelijk. Toch liet Biemans weten dat het universiteitsbestuur komende dinsdag alsnog overstag zal gaan. Hij benadrukt daarbij dat de universiteit geen zorgtaak heeft. ‘Het is een kwestie van inclusie.’

Hoe de distributie er precies uit gaat zien, kon hij nog niet zeggen. Mogelijk komen de producten niet overal. ‘Bijvoorbeeld alleen in wc’s op de begane grond.’

English

8 REACTIES

 1. Ik vind het wel grappig te zien dat het lijkt alsof er “ja”- en “nee”-kampen ontstaan. “Voor” en “tegen”. Wat een onzin. Er is al zoveel armoede in Nederland tegenwoordig, ik vind het een prachtig initiatief dat de universiteit nu dan toch eens eindelijk hierin gaat faciliteren. Dit is de toekomst, mensen. In Scandinavische landen heeft men dit al door, nu Nederland nog. Wellicht heeft de universiteit geleerd van het feit dat het aanbieden van gratis covid-testen ook niet eens zo’n slecht idee was. Deze producten zijn natuurlijk niet hetzelfde, maar als de overheid of werkgevers en onderwijsinstellingen initiatief nemen in het gratis verstrekken van basisbehoefte-gerelateerde producten, dan kan dat te allen tijde op mijn loutere toejuiging rekenen.

  • Als jij 1 keer in de maand sex hebt, schenk ik je die ook met liefde. Echter, menstrueren is nu eenmaal een normale lichaamsfunctie die (ongeveer) eens per maand voorkomt. Het is toch wel bijzonder vervelend als je je werk niet kunt doen omdat het je overkomt en er niets voor handen is. Aangezien de universiteit ook WC papier aanbiedt zodat je niet elke keer naar huis moet rennen om daar je behoefte te doen, is het ook volkomen normaal om menstruatieproducten op het toilet te leggen.
   “Ja maar krijg ik dan ook scheerspullen?” – Een baard laten staan is vrijwillig, en er is niemand die je raar aankijkt als je er eentje hebt. Ik denk dat bij een menstruatie-ongeluk anders is. Het persoonlijk ongemak van een baard, wanneer je geen scheerspullen kan betalen, is ook niet te vergelijken.
   “Dit kost geld dat ook aan onderzoek en onderwijs kan worden gegeven!” – Ja, dat klopt. Maar menstrueren is een biologisch gewoon voorkomend proces, waar je als werkgever je werknemers (en studenten) in kan faciliteren om bij te dragen in productiviteit. Het bedrag is relatief klein. Als je meer geld in wilt zetten op het primaire proces, hulde! Schaf dan vooral broodjes en koffie subsidie af, of communicatie afdelingen, of het University College, of Honours College of alle andere dingen die niet bijdragen aan de primaire lijn.
   “Mensen kunnen ook helemaal niets meer zelf, de overheid/werkgever is altijd maar weer verantwoordelijk!” – Denkbeelden veranderen gelukkig, en onze beeldvorming over menstruatie ook. Daarnaast zou hier een punt gemaakt kunnen worden over de loonindexering die achter blijft bij welvaart uit kapitaal en de prijsstijging, maar dat gaan we hier niet doen.
   “Ik wil graag een of ander punt maken over hoe vrouwen dingen zelf kunnen oplossen en daarbij terloops iets sexistisch zeggen” – Ja, vrouwen kunnen dat inderdaad zelf. Je kan ook zelf wc papier meenemen. Maar het is best menselijk om mensen te helpen in dit soort normale dingen.

   • Aletta Jacobs, een vrouw naar mijn hart. Nouja, je denkbeelden over het kolonialisme daargelaten. Wat fijn te lezen dat je de primaire lijn en processen zo scherp voor de geest hebt Aletta! (alleen: volgens mij mag je zinnen nooit beginnen met ‘echter’)

    Zou je ook zo mondig zijn geweest bij de vakken die je als toehoorder volgde? Sommige docenten zijn daar niet zo van gediend; op papier wel, maar niet in het echt. Anderen zogenaamd op papier niet, maar als het erop aan komt, houden zij juist wel van kritische vragen. Weer anderen geven studenten vertrouwen tijdens de les en zetten niet aan tot onderlinge competitie. Die docenten, daar moet je het van hebben. Je bent ongetwijfeld zo ver gekomen door die laatste categorie.

    PS. het gerucht gaat dat een zekere kleine faculteit ook een pilot heeft gedraaid met gratis menstruatieproducten én dat dit al veel langer verkrijgbaar was bij diens poortwachters. Voor het meest vooruitstrevende gedachtegoed moet je soms terug naar het begin, zo blijkt. ‘In den beginne…’

    • Je ‘mag’ zinnen best beginnen met echter, als je het maar op de goede manier doet.

     Op de website van Onze Taal valt te lezen:

     “ Tot slot kan een zin beginnen met echter. Er volgt dan altijd een komma. Echter staat in dit geval buiten de feitelijke zin en aan de woordvolgorde van de verdere zin verandert niets:

     [Ik wil best met de trein naar Italië.] Echter, dat kost te veel.
     [Er werd verteld dat de zaak moest sluiten.] Echter, dit bleek niet te kloppen.”

   • Aletta heeft blijkbaar niet gestudeerd, want een baard laten staan is alles behalve vrijwillig. Baardgroei is een biologisch gewoon voorkomend proces, waar je als werkgever je werknemers (en studenten) in kan faciliteren om bij te dragen in productiviteit. Je kan ook zelf scheerspullen meenemen. Maar het is best menselijk om mensen te helpen in dit soort normale dingen.

    • baardman heeft een punt, een universitaire studie staat immers gelijk aan algemene kennis. Net als esthetische overwegingen vs. hygiëne, natuurlijk.

     • Wat een genoegen om drie zulke grote denkers met elkaar in debat te zien gaan!
      Aletta, Voltaire en de enige echte Baardmans! Kan je haast een bar-grap van maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in