Bij UKrant: Spelregels voor reageren op verhalen

Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Een kijkje achter de schermen.

Kort geleden werd UKrant overspoeld met honderden weinig verheffende (en dat is hier nogal een eufemisme) reacties naar aanleiding van een verhaal dat we hadden gepubliceerd over diversiteit op de RUG en in de stad Groningen. Van een discussie was hier geen sprake.

Reden om, voor het eerst in de digitale geschiedenis van UKrant, de mogelijkheid om te reageren op een verhaal te sluiten. Voor de insiders: Disqus ging ‘op slot’ (alleen voor dit specifieke verhaal). Tijdens de ‘discussie’, en ook daarna, is een aantal reacties verwijderd, omdat die over de grenzen van het betamelijke gingen (wie hier wil opmerken dat we wel wat laat met modereren zijn begonnen: dat klopt, helaas).

Deze kwestie was de aanleiding om de spelregels voor het reageren op ukrant.nl aan te scherpen.

Ons uitgangspunt was, is en blijft: We nodigen iedereen uit om te reageren en deel te nemen aan discussies. En ja, die discussies mogen best scherp worden gevoerd. Maar er zijn grenzen. Die hebben we vastgelegd in onderstaande zeven richtlijnen (ze zijn in pdf-vorm ook te vinden op onze informatiepagina).

De redactie behoudt zich het recht voor om je te weren als je deze richtlijnen consequent niet respecteert. Reacties die niet aan de richtlijnen voldoen, worden verwijderd, zonder dat we daarover communiceren met de afzender (wat vaak ook niet anders kan; de afzender wil niet zelden anoniem blijven).

De spelregels zijn: 

  1. Speel het nooit op de man/vrouw, houd het bij de inhoud/argumenten. Feiten moeten kloppen. Beledigen, kwetsen, discrimineren, opruien, treiteren, vulgair taalgebruik, moddergooien, enzovoort, accepteren we niet.
  2. Reacties met externe links of externe content worden verwijderd; als je goede argumenten hebt, heb je die niet nodig.
  3. Aanhoudend reageren op dezelfde thema’s met telkens dezelfde boodschap zien wij als ‘drammen’. Zulke reacties worden verwijderd, want voegen niets (meer) toe aan de discussie.
  4. We tolereren geen racisme, seksisme, homofobie of andere vormen van haatspraak.
  5. We verwijderen reacties die inbreuk (kunnen) maken op het auteursrecht.
  6. We verwijderen alle berichten die commercieel of anderszins spamachtig zijn. Dit kan ook van toepassing zijn op mensen of organisaties die propaganda of externe links plaatsen zonder inhoudelijk iets toe te voegen aan de discussie.
  7. Houd je bijdrage aan de discussie relevant. Dat wil zeggen: reacties moeten (direct) verband houden met het onderwerp (on-topic).

Als iedere deelnemer zich aan deze spelregels houdt, kan de reageersectie van UKrant daadwerkelijk zijn waarvoor die is bedoeld: een platform waarop je op een intelligente manier met elkaar in gesprek gaat en naar elkaar luistert.

Rob Siebelink, hoofdredacteur UKrant

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties