UK in de fout

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Ik zou het in deze Bij de UK liever hebben over enkele wapenfeiten. Over het aangrijpende filmpje van een doofblind jongetje dat we vorige week brachten (een megahit). Of over hoe je je onterecht betaalde bemiddelingskosten voor je kamer terug kunt krijgen. Of over het verhaal-met-een-knipoog over de illustere voorgangers van Nobelprijswinnaar Ben Feringa.

Geen wapenfeiten deze keer. Wel dit. Vorige week woensdag ging de UK in de fout. Rond het middaguur, toen op de redactie de laatste hand werd gelegd aan de nieuwsbrief, sprak de Tweede Kamer met onderwijsminister Jet Bussemaker over internationalisering van het hoger onderwijs en de RUG-plannen voor een campus in Yantai, China.

De beraadslagingen werden door onze redacteuren op de voet gevolgd (via de livestream van de Tweede Kamer). We besloten om, in afwachting van de uitkomst van het voor de RUG belangrijke debat, de deadline te verschuiven en de nieuwsbrief dus iets later uit te brengen.

Snel-snel-snel

Het is niet bedoeld als flauw excuus, wel om de context aan te geven. Het was hectisch, alles ging snel-snel-snel, er gebeurde veel op hetzelfde moment. Dat bleek de voedingsbodem voor een misser.

‘Yantai niet voor najaar 2019’, kopten we, Bussemaker parafraserend. Dat had moeten zijn: 2018.

De buitenstaander zou kunnen zeggen: so what, dat jaartje? Maar, zonder al te technisch te worden en in detail te treden, dat jaar verschil is voor de RUG nogal belangrijk. Er hangt veel van af, het is een groot en complex project waarbij tal van puzzelstukjes op hun plaats moeten vallen, waarbij allerlei partijen betrokken zijn.

Je vraagt je achteraf af: hoe kunnen we zo’n fout maken? Lastig om zoiets te verklaren, maar het komt er eigenlijk gewoon op neer dat we niet goed hebben geluisterd. Bussemaker zei, toen we het debat op debatgemist.nl nog eens beluisterden, heel duidelijk 2018 en géén 2019.

Gecorrigeerd

Om La Rochefoucauld te citeren: fouten zijn bijna altijd vergeeflijk als men de kracht heeft ze te erkennen. Dat hebben we direct gedaan. We hebben de berichtgeving op ukrant.nl gecorrigeerd, idem op Twitter en Facebook. En we plaatsten bij het bericht een kadertje met enige tekst en uitleg, omdat de nieuwsbrief (met fout jaartal) al de deur uit was.

Vervelend? Ja. Pijnlijk? Zeker. Maar bedenk dan ook: wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat (Abraham Lincoln).

Rob Siebelink
Hoofdredacteur UK

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties