Coca Cola-rood of SP-rood?

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: Waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

De discussie laait om de zoveel tijd op. In hoeverre kan of moet een universiteit, een broeiplaats van (onafhankelijk?) wetenschappelijk onderzoek, samenwerken met het bedrijfsleven/ industrie/ commercie?

Rector magnificus Elmer Sterken maakte bij de opening van dit academisch jaar bekend dat die relatie verder wordt versterkt met de aanstelling van een dean of industry relations: hoogleraar Iris Vis van de faculteit Economie en Bedrijfskunde zal de kar trekken.

Die samenwerking is voor de één een zegen, voor de ander vloeken in de kerk, zo blijkt. De aanstelling van deze dean was voor twee RUG-medewerkers aanleiding om in de pen te klimmen en een discussiestuk aan te bieden aan de UK, dat wij plaatsten op onze opiniepagina. Daarin betoogden zij dat de banden tussen bedrijfsleven en wetenschappelijk onderzoek te innig worden.

Samengevat: te veel verstrengeling leidt ertoe dat de RUG een Coca Cola-universiteit wordt. Wij plaatsten er als illustratie een foto bij van het Academiegebouw, ietwat ludiek ingekleurd in Coca Cola-rood.

SP-rood

Maar dat is geen Coca Cola-rood, reageerden enkele lezers/volgers via Facebook en Twitter. Dat is SP-rood. Met daarbij het verwijt dat de UK zich voor het karretje laat spannen van Emile Roemer en consorten.

Het klopt dat beide briefschrijvers actief lid zijn van de SP, de één als kandidaat-Kamerlid, de ander als voorzitter van de SP Groningen. Ze schreven hun bijdrage als medewerkers van de universiteit die zich zorgen maken over de bovengenoemde ontwikkelingen én vanuit hun politieke gedachtegoed.

Maakt het publiceren van hun opvatting de UK tot spreekbuis van de SP, zoals werd gesteld? Natuurlijk niet. Humbug. En ergens zelfs kwalijk, want zo smoor je wel heel gemakkelijk elke discussie. Holadiejee, ik heb gezegd en ober, nog tien bier!

Kom op, mogen we deze discussie – zeker op een universiteit – op een ander niveau voeren, zonder zo’n bekrompen hokjesgeest?

Onderbouwd

De UK wil ruimte geven aan opinie en debat. Het maakt ons niet uit wie wat vindt, zolang één en ander is onderbouwd. Graag verwijs ik daarom naar de bijdrage van hoogleraar Jeff de Hosson. Hij is het evenmin eens met de koers van de RUG wat betreft samenwerking met het bedrijfsleven, maar op een héél andere manier dan de SP. Natuurlijk geeft de UK ook ruimte aan die opvatting. Overbodig om te zeggen, maar toch: publicatie van zijn visie maakt ons niet tot spreekbuis van hem, noch van het bedrijfsleven.

Kom maar op met alle voor- en tegengeluiden, een universiteit is immers bij uitstek een plek voor discussie. VVD-blauw, PVV-oranje, D66-groen, Student & Stad-geel… Ik beloof op mijn beurt dat we ook dán de foto van het Academiegebouw een bijpassend kleurtje geven.

Het eventuele verwijt dat de UK een Photoshop-universiteitskrant wordt, pareren we te zijner tijd wel.

Rob Siebelink, hoofdredacteur a.i.

 

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties