Verkiezingen letteren ongeldig, opnieuw naar de stembus

Medewerkers van de letterenfaculteit moeten in september opnieuw stemmen voor de personeelsfractie van hun faculteitsraad. De uitslag van de verkiezingen in mei is ongeldig verklaard.

Na de verkiezingen bleek dat medewerkers met een oproepcontract niet mochten stemmen. Dit betekende onder meer dat veel mensen van het Talencentrum, dat onder de letterenfaculteit valt, werden uitgesloten. En dat terwijl diezelfde mensen in eerdere jaren wel stemrecht hadden.

Bezwaren

Geramé Wouters, docent Nederlands bij het Talencentrum en kandidaat voor de personeelsfractie, diende daarop een bezwaar in. Zij had op drie stemmen na geen plek in de raad gekregen. Als haar collega’s wel hadden mogen stemmen, was de uitslag vermoedelijk anders geweest. 

Ook vakbondsman Maarten Goldberg en een andere medewerker van letteren maakten bezwaar. Een geschillenadviescommissie boog zich er in juni over en oordeelde in de zomer dat zij gelijk hadden: de oproepkrachten hadden niet zomaar uit het kiesregister gehaald mogen worden. 

Overwinning

‘We zijn heel blij met het besluit’, zegt Wouters. ‘We vinden het echt een overwinning van de democratie en we zijn blij dat het college van bestuur ook bereid is daar consequenties aan te verbinden.’ Het oordeel van de commissie is namelijk een advies aan het college, dat moet besluiten of het wordt overgenomen. 

‘Natuurlijk zijn we blij dat het bezwaar gegrond was’, zegt ook Goldberg, ‘maar ik was vooral aangenaam verrast door de grondigheid waarmee de commissie de stukken had bestudeerd. Ongeacht de uitspraak, geeft dat het gevoel dat er serieus met klachten wordt omgegaan.’ 

Nieuwe verkiezingen

De nieuwe verkiezingen voor de personeelsfractie van de letterenfaculteit worden gehouden tussen 13 en 15 september. Op 31 augustus krijgen alle medewerkers die recht hebben om te stemmen een mail om het kiesregister te bekijken, waarin hun gegevens staan. 

Medewerkers die denken dat ze ten onrechte niet in het kiesregister staan – en dus ook geen mail krijgen – kunnen tussen 31 augustus en 2 september een mail sturen naar csb@rug.nl.

De uitslagen van de verkiezingen voor de universiteitsraad en voor de studentengeleding van de letterenfaculteit blijven wel geldig.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties