Studenten klagen over toegangsverbod UB

Nu de toegangspoortjes van de UB sinds 1 mei gesloten zijn, mogen studenten niet meer naar binnen als ze geen pas kunnen tonen. Ook als ze daar niets aan kunnen doen.
Door Emily Howard

Hoewel de UB beloofde dat iedereen ook na 1 mei naar binnen zou mogen – bezoekers van buiten kunnen een dagkaart krijgen – wordt RUG-studenten die geen pasje kunnen tonen de toegang ontzegd. Hoewel ze met een geprinte kopie van de studentenpas boeken kunnen lenen, mogen ze de bibliotheek zelf niet in.

Toen de Amerikaans student Tanner over de nieuwe regels van de UB las, vroeg hij snel een nieuwe RUG-pas aan. Maar tien dagen later heeft hij die nog steeds niet. En nu kan hij de UB niet meer in.

De I Shop had hem nog gerustgesteld: een inschrijvingsbewijs met handtekening zou voldoende moeten zijn om hem naar binnen te krijgen. Toch werd hij afgelopen woensdag weggestuurd. ‘De supervisor zei: “Het is makkelijker voor me, als jij niet naar binnen mag.”’

‘Moet ik je eruit zetten?’

‘Maar dat is helemaal geen goede reden’, zegt Tanner. ‘De universiteit pakt een van haar eigen studenten door mij niet in de bibliotheek te laten. Ik betaal er niet alleen voor, ik heb de UB ook nodig om te kunnen studeren.’ Hij zag minstens twee andere internationale studenten die de toegang werd geweigerd.

Een andere student, Rick Jan, zag hoe een meisje eruit werd gezet, omdat ze de pas van een vriendin had gebruikt om binnen te komen. ‘Ik hoorde hoe een beveiliger tegen haar zei: “Ga je zelf weg? Of moet ik je eruit zetten?”’, zegt Rick Jan. ‘Het nieuwe systeem is sowieso al fucked-up, maar om de regels meteen zo onbeschoft te handhaven, is echt niet te verkopen.’

De dagpassen die de UB beschikbaar heeft, zijn alleen beschikbaar voor niet-RUG-studenten die van te voren een afspraak hebben gemaakt.

‘Regels zijn regels’

UB-portier Lunsing Cazemier zegt dat de geprinte kopiën of getekende brieven van de I Shop gewoon niet werken. ‘De UB heeft hen dat ook verteld’, zegt Cazemier. ‘De bibliotheek maakt haar eigen regels. Zij bepalen dat niet.’

Maar woordvoerder Frank den Hollander van de UB denkt dat in de toekomst de tijdelijke passen wel zullen worden toegestaan. ‘Dat zou wel redelijk zijn, want als je boeken kunt lenen met een tijdelijke pas, moeten studenten ook binnen kunnen komen om de boeken uit het rek te pakken’, zegt hij.

De studentenadministratie bevestigt dat er verschillende klachten van studenten zijn binnengekomen. Den Hollander hoopt dat de problemen verdwijnen als mensen gewend zijn aan het nieuwe systeem. ‘Ik kan me voorstellen dat er een oplossing komt. Ik dacht toch dat de bibliotheek open was voor iedereen’, zegt hij.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties