Universiteitsbibliotheek worstelt nog steeds met klimaat

De Universiteitsbibiliotheek (UB) kampt bijna twee jaar na de grote renovatie nog steeds met tocht- en vochtproblemen. Een mogelijke oplossing zou ‘hoge kosten’ met zich meebrengen. Wie daarvoor opdraait, is onduidelijk.
Door Giulia Fabrizi

De problemen staan al een jaar op de agenda, maar een oplossing is er nog niet, zo bleek dinsdag tijdens de dienstraad van de UB. Tijdens de renovatie, van 2013 tot 2017, zijn niet alle raamrubbers vervangen, waardoor ‘lekverliezen’ ontstaan. Doordat veel raamrubbers niet goed op de kozijnen aansluiten, werkt het klimaatsysteem van de UB niet naar behoren en ontstaan temperatuurverschillen.

Volgens RUG-woordvoerder Jorien Bakker zijn er geen klachten van studenten. ‘Maar de beleving van UB-medewerkers wisselt sterk: te koud (tocht) of te warm.’

Metingen

Om het op te lossen, wordt een pilot uitgevoerd bij de afdeling Bijzondere Collecties en bij het Russisch Documentatie Centrum die ook in het pand van de UB zitten. Daar worden de kozijnen opnieuw gedicht en metingen verricht. Resultaten zijn nog niet bekend.

Wel is duidelijk dat als de pilot werkt, de oplossing wordt doorgetrokken naar de rest van het gebouw. Hoeveel de reparaties kosten en wie ze betaalt, is nu nog onduidelijk. Het gebouw heeft veel ramen, een goede aanpak kan hoge kosten met zich meebrengen.

Aannemer BAM, die de renovatie twee jaar geleden uitvoerde, is sinds januari 2019 officieel niet meer verantwoordelijk voor de UB.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties