U-raad tegen Yantai [UPDATE]

Een meerderheid van de Universiteitsraad is en blijft tegen de plannen voor een branch campus in Yantai. Daarmee dreigt het uitbreidingsplan van de RUG in China definitief niet door te gaan.
Door Christien Boomsma, Thereza Langeler en Rob Siebelink

Instemming van de universiteitsraad is een vereiste voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om de plannen te kunnen goedkeuren. Die instemming komt er definitief niet, zegt een meerderheid in de Universiteitsraad.

Van de beide personeelspartijen, de Personeelsfractie en de Wetenschapsfractie, zijn minstens negen leden tegen Yantai. Lijst Calimero en Democratische Academie Groningen (DAG), samen goed voor zeven ‘studentenzetels’, kunnen zich evenmin vinden in de plannen. ‘Wat ons betreft is het hoofdstuk Yantai definitief gesloten’,  zegt lijsttrekker Henk-Jan Wondergem van Lijst Calimero tegen de UK.

Het College van Bestuur betreurt het dat er in de Universiteitsraad geen meerderheid is voor het indienen van een aanvraag voor Yantai, laat de RUG in een reactie weten. Het CvB heeft deze week overleg met de u-raad en andere partijen zoals de betrokken faculteiten, de Raad van Toezicht, het ministerie van Onderwijs en de Chinese partners.

Te veel twijfels

Volgens Wondergem is de kwaliteit van het onderwijs doorslaggevend. ‘Juist daarover bestaan te veel twijfels om dit plan met een goed geweten te kunnen steunen. Daarnaast wegen de risico’s niet op tegen de voordelen van RUG-studenten. Bovendien bestaat er teveel onzekerheid over de academische vrijheid op de campus.’

Ook voor de Personeelsfractie, met negen zetels de grootste in de u-raad, zijn de twijfels de afgelopen maanden niet weggenomen, zegt Casper Albers. ‘Toen bleek dat Calimero tegen was, hebben we binnen onze eigen fractie rondgevraagd: Is er kans dat je vóór het plan stemt, of niet?’ zegt hij. Hoewel een enkeling nog twijfelde, was een meerderheid duidelijk: Nee, die kans is er niet.

Draagvlak

‘Als er een overtuigend plan was geweest, had ik daar best mee in kunnen stemmen’, zegt voorzitter Bart Beijer van de personeelsfractie. ‘Maar het werd steeds moeilijker om ervoor te zijn.’ Voor Albers was niet duidelijk wat nou het grote voordeel was van een branch campus. ‘UGY zou tot aantoonbaar beter onderwijs moeten leiden in Groningen. Dat zag ik niet.’ Ook twijfelt hij hoeveel draagvlak er nu werkelijk is voor de plannen onder studenten en medewerkers.

Calimero kreeg in de afgelopen maanden de indruk dat het draagvlak onder de medewerker klein is. De partij vindt dat er te weinig geld voor is uitgetrokken in de begroting en twijfelt of de kwaliteit van nieuwe mensen voldoende zal zijn.

Ook de academische vrijheid, of het gebrek daaraan in China, is een belangrijk argument, stellen de fracties in de Universiteitsraad. ‘De komst van een partijsecretaris van de Chinese communistische partij op de campus heeft ons vertrouwen in de academische vrijheid zeker niet geholpen’, zegt Wondergem van Lijst Calimero.

‘Wij kunnen niet staan voor het aanbieden van Nederlandse opleidingen op een campus waar een oppermachtig communistisch regime een directe vinger in de pap heeft, in welke hoedanigheid dan ook.’

Imago

Fractievoorzitter Jasper Been van studentenbeweging DAG stelt dat Yantai ‘het toonbeeld is van hoe universiteiten verkeerd bestuurd worden’. ‘Het draaide om groter worden, niet om beter worden. Het plan diende vooral het imago van de RUG te verbeteren terwijl het zou moeten gaan om de inhoud.’ Been is blij dat de Yantaiplannen voorlopig van de baan zijn. ‘DAG is mede opgericht om de raad ervan te overtuigen dat UGY geen goed idee is. Dan is het heel mooi dat onze kritische vragen mensen aan het denken hebben gezet.’

Studenten Organisatie Groningen (SOG, vijf zetels) is daarentegen teleurgesteld. ‘Wij hadden graag samen de schouders onder Yantai willen zetten’, zegt fractievoorzitter Zeger Glas. ‘Het project biedt volgens ons wel degelijk mooie kansen, bijvoorbeeld voor onderzoek of buitenlandervaring.’ Als de branch campus inderdaad niet doorgaat, hoopt hij op een andere vorm van samenwerking met China, zegt hij. ‘Een uitwisseling, of een joint degree programme.’

 

English

10 REACTIES

 1. If you have not been to China and just give such a negative image on academic freedom, you really should go and have a look, then it is not too late to make a conclusion. Otherwise, this really ruins efforts from many people in this university who deeply engage in academic cooperation between China and RUG.

 2. Enorm jammer dat we de uitdaging in Yantai niet aan durven te gaan. Door te veel te focusseren op eventuele nadelen, zijn de voordelen uit het zicht verdwenen. In goed Nederlands heet dit: niet genoeg lef en te weinig visie.

  • Niet genoeg lef en visie? Tja, lef en visie waren er volgens mij wel, anders stel je het plan in eerste instantie al niet op. Onderbouwing van het geheel was waar het op tekort schoot.

   Want wat waren de voordelen dan daadwerkelijk? Niemand heeft mij een echt steekhoudend argument gegeven.
   – “Internationalisering!” Dat is even een schop tegen alle samenwerkingsverbanden die al lopen.
   – “Studentenaantallen!” Het verplichte jaar naar Nederland komen was snel van de baan. YUG zou qua visitatie e.d. worden gescheiden van de RUG (en dus Nederlandse eisen). Behalve dat dat blijkt geeft van weinig vertrouwen in eigen kunnen, geeft het ook de vraag of je de aantallen van YUG bij de RUG zou kunnen tellen.
   – “Werken in het buitenland!” Ja, bij je eigen universiteit. Of dat zo’n indruk maakt valt te betwijfelen.
   – “Studenten veilig laten studeren in het buitenland.” Misschien kan mama ook mee. Als je dit niet durft moet je het misschien niet doen. En als je het als aankomend student te moeilijk vind om een degelijke universiteit in het buitenland te zoeken dan is misschien de hele exercitie wel te veel voor je.

 3. Hulde. Het was altijd zo’n jubelverhaal zonder duidelijke nadelen. Dan moet er ergens een addertje onder het gras zitten…

  Misschien kunnen we nu eens kijken of we het onderwijs en onderzoek hier kunnen verbeteren. (En anders en vernieuwing zijn niet altijd beter)

 4. Dit lijkt me een goede ontwikkeling. Er is binnen onze Letterenfaculteit niet veel steun. De praktische voordelen lijken niet tegen de praktische nadelen op te wegen, terwijl de risico’s groot zijn en de academische vrijheid echt niet gegarandeerd kan worden. Laten we ons over dat laatste echt geen illusies maken.
  Internationalisering is heel belangrijk voor een universiteit met ambitie, maar binnen Europa liggen veel betere en kwalitatief hoogwaardiger kansen, zeker nu Amerikaanse universiteiten het onder Trump veel moeilijker hebben gekregen, en zeker nu de Britten zich met Brexit buiten de race geplaatst hebben. Het Yantai plan was een ambitieuze visie, maar een weddenschap op het verkeerde paard.
  Dr. Willem Jongman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in