Tweede prijs voor UKrant bij Kring Awards

UKrant heeft donderdag in Eindhoven de tweede prijs gewonnen tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Kring Awards, de prijzen voor de beste verhalen uit de hogeronderwijsmedia.

Dat was voor het verhaal van UKrant-journalist Megan Embry over vooroordelen en foute grappen waar internationals mee te maken hebben. Het verhaal, een tweeluik onder de kop ‘Geintje? Nee, discriminatie’, liet op een pijnlijke manier zien dat ook in de academische wereld vooroordelen leven en vaak (onbedoeld) wordt gediscrimineerd.

Centraal daarin stond een PhD-studente uit Mexico die door haar collega’s steevast werd aangesproken met Consuela. Consuela is een personage, een schoonmaakster van Mexicaanse afkomst, in de Amerikaanse televisieserie Family Guy. ‘De eerste keer dat iemand me Consuela noemde, lachte ik erom’, zo vertelde ze UKrant vorig jaar, ‘Maar na de tiende keer was het niet meer grappig.

‘Met een eigen enquête geeft UKrant een stem aan de buitenlandse studenten en biedt de redactie een andere blik op de Nederlandse cultuur’, aldus de jury.

Internationals

Verhalen over problemen met en rond internationale studenten scoorden dit jaar tijdens de awards goed. De eerste prijs was voor Erasmus Magazine (Rotterdam), met een serie verhalen over kameroplichters waarvan vooral internationals de dupe zijn. De derde prijs ging naar U-Today (Technische Universiteit Twente) voor een serie artikelen over internationale bachelors met psychische problemen.

De Kring (officieel de Kring van Hoofdredacteuren) is het samenwerkingsverband van dertien universiteits- en zeven hogeschoolbladen in Nederland. De jury bestond uit Bas Belleman (hoofdredacteur Keuzegids), Lucas van Houtert (hoofdredacteur Brabants Dagblad) en Petra Vissers (redacteur onderwijs bij Trouw).

Het tweeluik ‘Geintje? Nee, discriminatie’ kun je hier nog een keer lezen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties