Groningse zonneauto op plek drie in World Solar Challenge

De solarteams aan het werk in Australië. Foto: Hans-Peter van Velthoven/Vattenfall Solar Team

Team RUG/Hanze doet het verrassend goed

Groningse zonneauto op plek drie in World Solar Challenge

Na 635 kilometer in de Australische hitte (40 graden en meer) staat het TopDutch solarteam van de RUG en Hanze verrassend op de derde plek tijdens de World Solar Challenge. Nog ruim 2000 kilometer te gaan.
Door René Hoogschagen
13 oktober om 21:56 uur.
Laatst gewijzigd op 5 september 2021
om 22:30 uur.
oktober 13 at 21:56 PM.
Last modified on september 5, 2021
at 22:30 PM.

‘Het ging ontzettend goed’, zegt RUG-student Friso Resink over de eerste racedag van het TopDutch solarteam bij de World Solar Challenge in Australië. Al was het wel ‘intens warm’, met ruim 41 graden. Tussenstand: derde plaats, vlak achter de nummer twee.

‘We hebben nu 635 kilometer gereden,’ zegt Friso over een af en toe zwaar haperende satelliettelefoon. TopDutch zit een halve minuut achter Delft en vlak voor het Belgische team Agoria uit Leuven.

Het Twentse team staat aan kop. Dat kwam deze eerste dag vijftig kilometer verder. ‘Het was een heel mooie dag. En de sfeer is goed’, zegt Friso.

In de gaten houden

Friso zit niet in de Green Lightning, zoals de zonneauto van TopDutch heet. Hij zit in de ‘chase’, de auto vol apparatuur die constant in de gaten houdt of de Green Lightning doet wat het moet doen en hoe de weersomstandigheden zijn.

De natuurkundestudent van de RUG ontwierp daarvoor samen met een ander teamlid een programma dat uitrekent hoe hard of zacht de chauffeur moet rijden om de best mogelijke tijd te halen.

‘Ik zit met allemaal beeldschermen met data voor me. Ik zie de wagen eigenlijk niet eens.’ Of het spannend was? In het begin van de dag zeker, vond hij. ‘We hadden weinig tijd gehad om de modellen te testen, maar na een tijdje viel het op zijn plek’.

Met glans gewonnen

De race begon zaterdag eigenlijk al, met een kwalificatierace op het circuit van Quorn, in het zuidoosten van Australië. De Groningers wonnen, een enorme verrassing, met glans: ze reden er zelfs de beste rondetijd ooit met een zonneauto. Dat is knap, zeker voor een nieuwkomer. Door de winst mochten ze zondag als eerste van start.

‘We staan op dezelfde camping met de andere teams’, vertelt Friso. Gezellig, zou je denken, met die studenten uit Leuven en Delft. Kampvuurtje, gitaar en didgeridoo erbij. Nee, hoor, zegt de RUG-student. ‘Het is nu half acht. Na dit telefoontje is het gebeurd, dan ga ik naar mijn nest. We moeten morgen om vijf uur weer op.’

De Groningers hebben nog 2092 kilometer te gaan voor ze Adelaide bereiken. Staat het podium dan vol Nederlanders? ‘Een podiumplek?’ vraagt Friso. ‘Zoals het nu gaat…’ Maar verder waagt hij zich niet aan een voorspelling. ‘We gaan het zien.’

Op Bridgestone World Solar Challenge kun je van dag tot dag de races van de solarteams volgen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties