Toen Willem-Alexander in Leiden studeerde (1987-1993)

Toen Willem-Alexander in Leiden studeerde (1987-1993)

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: Koning Willem-Alexander studeerde van 1987 tot en met 1993 in Leiden. En dat levert nog steeds leuke anekdotes op.
Samengesteld door Rob Siebelink
27 april om 13:14 uur.
Laatst gewijzigd op 18 mei 2022
om 16:28 uur.
april 27 at 13:14 PM.
Last modified on mei 18, 2022
at 16:28 PM.

Leiden krijgt ook een vrouwelijke rector

Vorig jaar werd Cisca Wijmenga de eerste vrouwelijke rector van de RUG, en nu kan ook de Universiteit Leiden zeggen dat ze niet alleen mannelijke rectoren heeft gehad. Hester Bijl wordt op 8 februari volgend jaar de nieuwe (en dus eerste vrouwelijk) rector magnificus, als opvolger van Carel Stolker. Tijdens de dies natalis 2021 treedt Carel Stolker terug, na een periode van acht jaar. Dat meldt de Leidse universiteit.

Dan zal ook een nieuwe bestuursmodel in werking treden, waarbij de functie van voorzitter en rector magnificus gescheiden zijn (zoals in Groningen al het geval is).

VU verslikt zich in toelating geneeskunde

Vijftig studenten die eerst waren toegelaten tot de opleiding geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam maar daarna weer zijn afgewezen (omdat er een fout was gemaakt), dreigen met een rechtszaak tegen de universiteit. Op die manier hopen ze alsnog weer toegelaten te worden.

Er zijn vijftig mensen gedupeerd omdat ze bericht kregen dat ze waren geselecteerd voor de studie geneeskunde terwijl dat niet zo was. Vijftig kregen bericht dat ze niet waren geselecteerd terwijl dat wel zo was.

De VU zit behoorlijk met de kwestie in de maag. Voor de vijftig gedupeerden wordt ‘heel erg hard’ naar een oplossing gezocht, laat de universiteit weten. ‘Maar we kunnen dat niet alleen, we doen dat samen met het ministerie van Onderwijs en universiteitenkoepel VSNU, dat kost dus tijd’, zegt een woordvoerder in het universiteitsmagazine Ad Valvas.

WA als student in Leiden

Het Leidse universiteitsblad Mare blik met een vette knipoog – omdat er door de coronacrisis geen Koningsdag is – terug op de jaren dat koning Willem-Alexander in Leiden studeerde. Dat was van 1987 tot en met 1993. De koning studeerde geschiedenis.

Mare diept leuke anekdotes op. Zoals deze:

En natuurlijk werd hij toch lid van Minerva, lichting ‘Prutsers’, jaarclub Letharg, motto: ‘12 koningen en één prins’. Naar verluidt werd hij overgoten met chocolademelk of -vla om zo, vrij naar de beroemde koeken, te worden gedoopt tot een echte Choco Prince.

Leden die zich te opzichtig aan hem opdrongen, werden dan weer ‘hofnarren’ genoemd. Het waren vooral de ‘mosselmannen’ waarmee hij optrok, een hechte vriendenkring vernoemd naar het menu van hun gezamenlijke etentjes.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties