test-nieuwspag

De eerste twintig van de 249 containerwoningen op het Suikerfabriekterrein zijn dinsdag binnen een paar minuten verhuurd. De containers zijn bedoeld voor internationals.
Door Megan Embry

Het ‘containerdorp’ is een samenwerking tussen De Unie Architecten en projectontwikkelaar Rizoem. Het is opgezet om meer internationals in Groningen te kunnen huisvesten. Veel van hen zijn nog op zoek naar een kamer, erkent de RUG.

‘We hebben gevraagd de woningen zo snel mogelijk online te zetten’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. Ze kan niet zeggen wanneer de volgende containers op de site komen.

Wanhopig

Ondertussen zitten dakloze internationals wanhopig hun browser te verversen in de hoop een kamer te kunnen bemachtigen zodra die op de site worden aangeboden.

‘Wat gebeurt hier in vredesnaam?’, vraagt Zaid El Husseini op Facebook, terwijl hij de situatie vergelijkt met een internetversie van The Hunger Games. In antwoord daarop zegt Bafrau Sayed: ‘Ze vertellen ons waarschijnlijk niet wanneer ze gepubliceerd worden, om te voorkomen dat de site crasht.’

In oktober zijn de units klaar. Als studenten tot die tijd een onderkomen nodig hebben, kunnen ze dat aangeven als ze zich online inschrijven. ‘Totdat de containers klaar zijn, biedt de verhuurder tijdelijke accommodaties aan. De kamers met badkamer moeten studenten delen met in ieder geval één of twee anderen. Van de verhuurder horen ze wanneer ze kunnen verhuizen’, zegt Eva Brennen van de gemeente Groningen.

Budget

De huur voor een studio in een container is ongeveer vijfhonderd euro per maand inclusief. Elke kamer is uitgerust met een keuken en badkamer en gemeubileerd met een bed, tafel, stoel, koelkast, kast en kooktoestel. In de gedeelde ruimtes is gratis wifi beschikbaar.

De gemeente erkent dat veel studenten een beperkt budget hebben. Op Facebook zeggen de meeste internationals vierhonderd euro per maand beschikbaar te hebben. Een container delen is geen oplossing: per persoon wordt één kamer verhuurd, huisgenoten zijn niet toegestaan.

Door de toevoeging van de 249 kamers op het Suikerfabriekterrein komt het totale aantal gerealiseerde kamers in de markt op zo’n 450. Het grootste deel hiervan is via At Home in Groningen aangeboden, en sommige via een particuliere site. RUG, Hanzehogeschool en gemeente hadden een aantal van vijfhonderd als doel gesteld.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties