Tentamens vlak voor kerst verpesten de feestdagen voor internationals

Kerstmis vier je thuis met je familie. Tenminste, dat is het idee. Maar voor internationals die vlak voor kerst nog tentamens moeten afleggen, wordt het spannend of een gezellig kerstfeest met de familie er wel in zit.

Dat komt door de planning van het academisch jaar bij de RUG. Week 51 van de academische kalender valt gelijk met de laatste dagen voor Kerstmis, dat nu op een zaterdag valt. Voor velen is dat een week vol toetsen en colleges tot aan de dag voor kerst.

Internationals die grote afstanden naar huis moeten afleggen, moeten dus kiezen: of een dure lastminutevlucht boeken, of de kerstdagen in Groningen doorbrengen.

Superkrap

De planning van de Ierse masterstudent biomedische wetenschappen Adam Fylnn is nu superkrap, met een tentamen om elf uur ‘s ochtends op de dag voor Kerstmis. Het is een dure logistieke uitdaging voor hem om op tijd terug naar Dublin te reizen.

‘Als er iets misgaat met het tentamen of als ik een van de laatste twee treinen op kerstavond mis, dan ben ik de lul. Ik heb ook flink moeten betalen voor die tickets, alleen maar om tentamen te kunnen doen: tweehonderd euro voor een enkele reis.’

De RUG heeft volgens hem heeft bewezen dat tentamens ook prima online kunnen worden afgenomen. Dat hebben we een jaar lang gedaan door de coronacrisis, aldus de student. ‘Waarom dan niet gewoon het tentamen online afnemen, of een beetje goed fatsoen tonen en dat kreng verplaatsen?’

Als er iets misgaat met het tentamen of als ik een van de laatste twee treinen op kerstavond mis, dan ben ik de lul

Tot vier dagen geleden zat de Deense premasterstudent bedrijfskunde Casper Hauskov in hetzelfde schuitje. ‘In Denemarken is de viering van kerst op kerstavond. Maar mijn tentamen bedrijfsmethoden zou op de 23e om zes uur ‘s avonds zijn geweest.’ Zou. Want eind vorige week kregen de zeshonderd studenten van zijn opleiding een e-mail met de mededeling dat hun tentamen werd verplaatst naar 21 december.

Dat kwam onder meer door de petitie van medestudent Nefeli Matiani-Saxon. Nefeli, die zelf colleges heeft tot 24 december, merkte dat klasgenoten in opstand kwamen tegen het vooruitzicht om op de dag voor kerst nog een tentamen te maken of colleges bij te wonen. De petitie zorgde ervoor dat ouders tot in Bahrein en de VS de RUG opriepen naar het kerstgevoel te luisteren en de colleges en tentamens te verzetten.

Kerstvreugde

‘Ik voel echt mee met degenen die buiten Europa moeten reizen. Zij ondervinden de gevolgen van colleges in de aanloop naar Kerstmis,’ zegt Nefeli. Volgens haar heeft de petitie, die meer dan tweeduizend keer is bekeken en door meer dan vijfhonderd studenten is ondertekend, genoeg bijval gekregen op haar faculteit om alle colleges vanaf de woensdag online te zetten.

Voor de Duitse studente geneeskunde Lea Hoffman zal de kerstvreugde op een laag pitje staan. Lea zal op de avond van 23 december haar tentamen immunologie afleggen. Ze is er echter pragmatisch over; ze vliegt ‘s avonds laat naar huis, naar München. ‘Het is vervelend, maar ik ben tenminste nog net op tijd thuis voor kerst. Ik heb studiegenoten die veel verder moeten reizen dan ik.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties