‘Te weinig compensatie en inspraak vanuit FSE voor UMCG-docenten’

UMCG-docenten die ook onderwijs geven bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) worden onvoldoende gecompenseerd en worden niet gekend in de besluiten die de bètafaculteit neemt.

Dat stelt de onderwijs- en onderzoeksraad van het UMCG. Docenten van het UMCG zijn al jaren verantwoordelijk voor een deel van het onderwijs bij FSE. Dat geldt onder meer voor het merendeel van het onderwijs in de FSE-master biomedical sciences, met een capaciteit van tweehonderd studenten.

Vergoeding

Voor die werkzaamheden, in sommige gevallen tot 0,4 fte per docent, worden de docenten niet altijd voldoende gecompenseerd. Ook komt de vergoeding soms niet op de juiste plek terecht en gaat het van beide kanten mis bij de verwerking van de urenregistratie omdat formulieren onvolledig zijn ingevuld, stelt raadslid Frank Kruyt.

‘Er wordt gesproken over historische afspraken tussen RUG en UMCG die gemaakt zijn bij het loskoppelen van beide partijen, maar bij navraag weet niemand wat deze afspraken zijn’, zegt Kruyt.

Researchprojecten

Daarnaast noemt de raad de afstemming met betrekking tot de RUG over de researchprojecten ‘onvoldoende.’ Voor de praktische begeleiding tijdens onderzoeksprojecten zijn niet altijd genoeg begeleiders beschikbaar.

Ook ontbreekt het aan ruimte in UMCG-laboratoria voor grotere groepen tijdens studentenprojecten. Projectlaboratoria bij de universiteit bieden die ruimte wel, maar dreigen nu te verdwijnen. De raad stelt dat docenten op dit punt worden geconfronteerd met eenzijdig genomen besluiten.

Penvoerder

Om de zaken rondom inspraak en compensatie op te helderen, stelde de raad schriftelijke vragen aan het faculteitsbestuur van Medische Wetenschappen. Daarnaast vraagt de raad zich af of het UMCG geen penvoerder van de FSE-master biomedical sciences kan worden, aangezien het zwaartepunt van de opleiding wat hen betreft bij het UMCG ligt.

Marieke Schuurmans, pro-decaan onderwijs bij het UMCG, zei tijdens de raad dat de vragen al zijn voorgelegd aan ‘iemand die tussen beide faculteiten zit.’ Die reactie is ‘nog niet volledig verwerkt’, maar in elk geval kan de urenregistratie verbeterd worden. 

Op de overige punten komt Schuurmans later terug. Ook wordt het toekomstperspectief voor de gezamenlijke opleidingen nog in een bestuurlijk overleg tussen het UMCG en de universiteit behandeld. Dat staat gepland voor later deze maand.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties