Tampons en maandverband voortaan op heel de uni gratis

Wie op de universiteit een tampon of maandverband nodig heeft, kan die voortaan altijd kosteloos krijgen. De proef met het verstrekken van gratis menstruatieproducten wordt omgezet naar RUG-breed beleid.

Met dat besluit komt het college van bestuur (cvb) terug op zijn positie van een jaar geleden. Studentenpartij Lijst Calimero stelde toen voor om op alle faculteiten gratis menstruatieproducten aan te bieden. De Faculteit Economie en Bedrijfskunde deed dat al op eigen initiatief.

Het cvb stemde daar aanvankelijk niet mee in, omdat het niet bij de zorgplicht van de universiteit zou horen. Bovendien maakte ze zich zorgen dat het een precedent kon scheppen voor het verstrekken van andere producten, zoals lenzenvloeistof. Faculteiten mochten wel uit eigen beweging doorgaan met het aanbieden ervan.

In juni voerden studenten actie om meer faculteiten over de streep te trekken. Ook zamelden ze driehonderd handtekeningen in. 

Evaluatie

Uit de evaluatie van de pilot op de deelnemende faculteiten blijkt dat de bakjes met producten niet of nauwelijks worden aangevuld door studenten. Hoewel dat wel een van de uitgangspunten was, blijkt het geen groot probleem te zijn, omdat het aanvullen door de uni ‘geen onoverkomelijke kosten’ met zich meebrengt. Zo worden de kosten voor het aanvullen in de UB geschat op 150 euro per maand.

In het evaluatierapport wordt verder aanbevolen om de inkoop centraal te regelen via de facilitaire organisatie. Die zal vervolgens ook verantwoordelijk zijn voor het bijvullen van de bakjes op de verschillende wc’s – met name die op de begane grond en drukbezochte toiletten.

Complimenten

‘Echt fijn dat het zo positief opgepakt wordt’, zei Stijn van Hussen van Lijst Calimero tijdens de vergadering van de universiteitsraad donderdag. ‘Ik sprak ook met mensen van andere universiteiten in het land en begrijp dat de RUG dit heel goed doet. Op andere plekken wordt toch verwacht dat er een beetje voor wordt betaald, dus complimenten voor de universiteit.’

Engels

4 REACTIES

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties