RUG mag geld basisbeurs zelf besteden

Universiteiten mogen het geld dat beschikbaar komt door het stopzetten van de basisbeurs zelf besteden, als dat ten goede komt aan de kwaliteit van het onderwijs.
Door Rob Siebelink

Voor de RUG betekent dat volgend jaar een kleine zeven miljoen euro, in 2024 oplopend tot zo’n twintig miljoen.

Universiteiten, hogescholen en studentenorganisaties hebben met onderwijsminister Ingrid van Engelshoven daarover maandag afspraken gemaakt. Studenten en docenten krijgen bij de besteding volgens de minister een essentiële rol: Hogescholen en universiteiten maken samen met hen plannen.

‘Prachtig dat hiermee bestuurders, studenten en docenten zelf kunnen beslissen over de inzet van het geld dat is vrijgespeeld door het stoppen met de basisbeurs’, aldus de minister.

Cruciaal is dat niet centraal wordt vastgelegd wat er met het geld gebeurt, zoals eerder was bepaald. ‘Iedere hogeschool of universiteit heeft eigen prioriteiten voor meer onderwijskwaliteit’, stelt Van Engelshoven.

Faculteiten

Hoe de besteding van de zogenoemde studievoorschotmiddelen op de RUG zal uitpakken, is nog niet duidelijk. Daarover gaat het universiteitsbestuur eerst in overleg met de medezeggenschapsraden, aldus een woordvoerder van de RUG.

Enkele faculteiten, waaronder letteren en rechten, zeiden eerder dat zij het liefst zien dat het geld niet centraal door de RUG wordt besteed, maar dat het naar rato over de faculteiten wordt verdeeld; de problemen zijn voor elke faculteit weer anders.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties