Studieschuld aflossen met een kunstwerk en een universitaire app tegen seksueel geweld

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: kunstenaar kan met de verkoop van een wandkleed zijn studieschuld deels aflossen en Susanne Täuber krijgt onderdak bij de UvA.

Opbrengst wandkleed naar DUO

Beeldend kunstenaar/illustrator Mart Veldhuis (31) heeft een wandkleed aan een galerie verkocht voor 45.879,40 euro, precies het bedrag van zijn studieschuld. Het wandkleed van bijna vijf meter breed heet ‘Eigen schuld’ en is een aanklacht tegen het leenstelsel.

Het staat bol van de symboliek, zo bericht de Volkskrant, en is als een soort strip gemaakt. Er staan twee ‘Rijksleeuwen’ op die studenten achter hun broek aan zitten, blauwe belastingenveloppen, prijskaartjes en een supermarkt die Altijd Pijn heet, een verwijzing naar Albert Heijn.

45.879,40 euro is de studieschuld die Veldhuis in 4,5 jaar aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft opgebouwd. Hij is ondanks het aardige bedrag dat hij kreeg voor ‘Eigen schuld’ nog niet van DUO af. ‘Er gaat nog belasting af’, zegt hij tegen de Volkskrant.

Bij de verkoop dwong Veldhuis af dat het wandkleed in de openbare ruimte moet worden getoond. Het is nu te zien in het Dordrechts Museum, die het in bruikleen heeft gekregen, en zal daarna op reis gaan naar De Balie in Amsterdam, Museum de Fundatie in Zwolle en Museum Jan in Amstelveen.

Susanne Täuber aan de slag bij de UvA

Susanne Täuber spreekt medewerkers en studenten van de RUG toe vanaf het bordes van het Academiegebouw, op Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Voormalig RUG-medewerker en expert sociale veiligheid Susanne Täuber, over wie de laatste maanden zo veel te doen was, heeft onderdak gevonden bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze gaat daar aan de slag als gastonderzoeker bij de sectie politieke sociologie.

Dat bevestigt decaan Agneta Fischer van de Faculteit Maatschappij en Gedrag in de Amsterdamse universiteitskrant Folia. Het gaat volgens de decaan om een onbetaalde functie. Fischer wil daar verder geen mededelingen over doen.

Susanne Täuber werd per 1 mei ontslagen door de RUG na een jarenlange strijd. Het ontslag werd mogelijk nadat de rechtbank in Groningen had bepaald dat er sprake was van een ‘verstoorde werkrelatie’.

App tegen grensoverschrijdend gedrag

Foto: Niek Verlaan via Pixabay

De universitaire studentenraad (usr) van de Vrije Universiteit Amsterdam wil dat de VU een app inzet waarmee studenten en medewerkers seksueel geweld kunnen melden. De zogeheten #ZouIkWatZeggen-app wordt al enkele jaren gebruikt op de medische faculteit en zou erg goed werken.

Dat meldt universiteitskrant Ad Valvas. De app is onderdeel van een brede campagne tegen grensoverschrijdend gedrag en is, schrijft de usr in een brief aan het college van bestuur, erg succesvol.

Grensoverschrijdend gedrag, van ongepast staren tot verkrachting, komt veel voor onder studenten. De drempel om melding te maken is hoog, zo blijkt. Zo weet drie op de vijf studenten niet waar ze terecht kunnen voor hulp, 64 procent weet niet waar ze verkrachting kunnen melden, schrijft Ad Valvas.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties