Studentenhuizen in Rotterdam op ‘rood’ door overlast en foute Leidse hoogleraar (deel 2)

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Twee studentenhuizen in de Rotterdamse wijk Kralingen staan vanwege overlast op ‘rood’ en commotie over foute Leidse hoogleraar.

Studentenhuizen op ‘rood’

Ook in de Groningse Schildersbuurt is veel overlast door studenten. De gemeente startte daar kort geleden de Sssssst-campagne.

Buurtbewoners in de Rotterdamse wijk Kralingen hebben dit jaar bijna zeshonderd meldingen gedaan over studentenoverlast bij politie en gemeente. Dat meldt Erasmus Magazine naar aanleiding van een buurtavond over studentenoverlast.

Rotterdam werkt sinds kort met een zogeheten stoplichtmodel. Twee studentenhuizen staan op ‘rood’. ‘Ze krijgen dan een gedragsaanwijzing die bepaalt wat ze echt niet moeten doen’, aldus de veiligheidsregisseur van de gemeente Rotterdam in Erasmus Magazine. ‘Mochten ze doorgaan met overtredingen, dan kan de gemeente de kamervergunning intrekken.’

Studenten waren ook aanwezig tijdens de buurtavond. ‘We beseffen heel goed dat de leden van onze vereniging af en toe voor overlast zorgen’, aldus de voorzitter van studentenvereniging RSC/RVSV.

‘We maken onze eerstejaars al vanaf het eerste moment ervan bewust dat ze zich bevinden in een woonwijk. Op drukke avonden lopen we zelf in de buurt rond, ten eerste voor de veiligheid van onze studenten, maar ook zodat we overlast kunnen beperken.’

Foute hoogleraar: ‘Ik was ouderwets ongeduldig’

Het Max Planck Instituut en de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) hebben hun banden met de in opspraak geraakte hoogleraar Tim de Zeeuw van de Universiteit Leiden verbroken. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (De Zeeuw is lid van het genootschap van excellente wetenschappers) zegt zich te beraden op stappen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Universiteit Leiden meldde eerder dat hem de toegang tot de uni was ontzegd wegens ‘ernstig ongewenst gedrag’. Dat kwam aan het licht nadat vier vrouwelijke medewerkers zich hadden beklaagd. De hoogleraar kleineerde en schoffeerde de vrouwen in het openbaar en hij maakte misbruik van zijn machtspositie door te dreigen hun wetenschappelijke carrière te schaden, aldus de universiteit.

Aanvankelijk was niet duidelijk om wie het ging. De Universiteit Leiden wilde dat niet zeggen vanwege de privacy. Het bleek te gaan om hoogleraar theoretische sterrenkunde Tim de Zeeuw, zo wist NRC te achterhalen.

Er is veel rumoer ontstaan omdat de hoogleraar niet wordt ontslagen en dus ook zijn salaris mag houden. In Science zegt De Zeeuw dat hij ‘op een ouderwetse manier onplezierig en ongeduldig’ was en dat het hem spijt. Hij is het oneens met de universiteit om hem op non-actief te zetten en hem de toegang tot de gebouwen te ontzeggen.

Russische spion aan Noorse universiteit

In Noorwegen is een wetenschapper van de universiteit in het noordelijk gelegen Tromsø opgepakt. De man is volgens de Noorse veiligheidsdienst een spion voor Rusland. Hij deed zich voor als een Braziliaan met de naam José Assis Giammaria en deed al maanden academisch onderzoek naar de nationale veiligheid, meldt de Britse krant the Guardian.

‘Deze persoon heeft mogelijk informatie vergaard over ons beleid in het noorden van Noorwegen’, aldus de Noorse veiligheidsdienst. Hij wordt het land uitgezet, zo liet de politie weten.

Noorwegen grenst in het verre noorden aan Rusland. Beide landen delen een grens van zo’n 200 kilometer. In het gebied werd eerder deze maand nog een Rus opgepakt die drones bij zich had en daar meerdere vluchten mee zou hebben gemaakt.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties