Bibberen in je kamer vanwege de hoge gasprijzen? Dan opwarmen in het buurtcentrum

Voor studenten die bibberen van de kou in hun kamer vanwege de hoge energieprijzen is er nu een plek om zich op te warmen en een goedkoop maal te eten: de buurtcentra in de stad.

In een van de klaslokalen in het voormalige schoolgebouw aan de Van Oldenbarneveltlaan 6 zijn mensen muziek aan het maken. Filosofiestudent Jackson danst op de klanken. Dat doet hij niet om warm te worden, want de verwarming staat hier aan. Dat is op zijn eigen kamer wel anders: nu de energieprijzen zo hoog zijn, wijkt hij graag uit naar het buurtcentrum EdanZ.

En dat is ook precies het doel van het project ‘Warme winter in de wijk’: een plek bieden aan studenten en andere buurtbewoners waar ze kunnen gratis kunnen werken, studeren, kletsen en relaxen, en waar ze goedkoop kunnen eten. Zo moeten de negatieve effecten van de stijgende energie- en voedselprijzen een beetje gecompenseerd worden.  

Goedkoop maal

‘Ik kom hier heel vaak, vooral vanwege de mensen’, zegt Jackson. ‘De gemeenschap hier is geweldig en het eten ook.’ Het gebouw heeft ruime kamers met diverse mogelijkheden om te zitten en te eten. ‘s Avonds verleidt de geur van eten uit de keuken van het Sangha Café studenten ertoe om hun borden vol te laden. 

‘Veel mensen weten niet dat dit soort hulp bestaat’, zegt Sina, derdejaars international business uit Iran en vrijwilliger bij het Sangha Café. Het eten wordt betaald met donaties en kost 2,75 euro of minder. Het menu is gevarieerd en biedt onder meer vegetarische, veganistische en halal opties.

‘Heel wat studenten worden hard geraakt door de energiecrisis en de stijgende prijzen’, zegt Sina. ‘Hopelijk geeft dit ze een kans om hun verwarming uit te zetten, een goedkoop maal te delen en wat geld te besparen.’

Energiecoaches

Volgens Sina weten vooral internationale studenten niet waar ze hulp kunnen krijgen. Bij het Sangha Café kunnen ze terecht voor meer dan alleen warmte en lekker eten: je kunt er ook tips krijgen van energiecoaches over hoe je energie bespaart en toch je huis warm houdt, en je kunt advies inwinnen over het Nederlandse financiële systeem.

‘We zijn er om te helpen, maar we willen mensen ook gewoon aanmoedigen om langs te komen voor wat gezelligheid met hun buren’, zegt Sina. Jackson zie je hier zeker terug. ‘Dit voelt als een tweede familie’, zegt hij.

Het project ‘Warme winter in de wijk’ duurt nog tot 28 februari en vindt verder plaats in het Floreshuis (Korrewegwijk), BSV de Hoogte (De Hoogte) en Het Pand (Indische Buurt).  

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties