Internationals missen contact
Internationale studenten missen contact met hun Nederlandse studiegenoten. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en het Erasmus Student Network Nederland hebben voor de tweede keer een enquête gehouden waaraan ruim duizend buitenlandse studenten (660 studenten met een Europese nationaliteit en 342 studenten van buiten Europa) meededen.
Zij kunnen nog steeds moeilijk hun draai vinden, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van de ondervraagden zegt meer contact te willen met Nederlandse studenten. Zorgelijk, schrijven de studentenorganisaties. Want juist goede integratie is belangrijk om buitenlandse afgestudeerden in Nederland te houden.
Ook huisvesting blijft een probleem. Niet alleen zijn er te weinig woningen, veel internationals worden door studentenhuizen ook afgewezen vanwege hun buitenlandse afkomst.
Tram 22 komt eraan!
Studenten in Utrecht moesten jaren – weer of geen weer – met de fiets of met een (volgepakte) bus naar de Uithof, tegenwoordig Utrecht Science Park geheten. Maar daar komt binnenkort verandering in: de Uithoflijn, een nieuwe tramverbinding tussen Utrecht en de campus, is zo goed als klaar. ‘Tram 22 komt eraan!’, zo is overal in Utrecht te lezen en te horen.
Dat ging niet zonder slag of stoot. De eerste plannen dateren van dertig jaar geleden en de lijn heeft veel meer gekost dan begroot: 526 miljoen euro, omgerekend 64.000 euro per meter. Daarmee heeft Utrecht de twijfelachtige reputatie van ‘s werelds duurste tramlijn.
Oud-gemeenteraadslid en deskundige Wolfgang Spier zette voor het Utrechtse universiteitsblad DUB de feiten op een rijtje.
Niet op kamers bij werkloze
Het leek een slim plan van de Leidse wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) om de woningnood onder studenten aan te pakken: laat bijstandsgerechtigden een kamer verhuren aan dakloze studenten. Sla je drie vliegen in een klap: de student heeft een plek om te slapen, de bijstandsgerechtigde kan – onder het motto van vrijwilligerswerk – wat bijverdienen en voelt zich minder eenzaam.
Maar het plan gaat niet door, meldt het Leidse universiteitsblad Mare. Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark ontbreekt de wettelijke grondslag. ‘Het is natuurlijk gewoon balen, hartstikke jammer’, reageert de wethouder.
Studenten UvA willen bieb 24/7 open
De Centrale Studentenraad (CSR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft het universiteitsbestuur gevraagd om, bij wijze van proef, de UB 24/7 te openen. Het idee komt van CSR-lid Alex Gritsay, die stelt dat het op buitenlandse universiteiten heel gebruikelijk is dat studenten dag en nacht hun neus in de boeken kunnen steken.
‘Als grootste universiteit van Nederland kan de UvA gewoon niet achterblijven’, zegt Gritsay in Folia. De CSR stelt een experiment voor van acht weken. Daarna moet worden bezien of de openstelling een een definitief karakter krijgt.
Gritsay heeft de kosten voor personeel en bewaking nog niet berekend, maar die hoeven volgens hem niet zo hoog te liggen. Bewaking moet er natuurlijk wel zijn, maar verder is er geen personeel nodig, stelt hij. ‘We only need quiet study areas’.