Schurft houdt huis onder studenten, smeerseltjes zijn niet aan te slepen

Schurft gaat flink rond onder Groningse studenten. Tientallen studentenhuizen zijn getroffen door een uitbraak en smeerseltjes moeten aan de lopende band worden bijgevuld in de apotheek. ‘Hele studentenhuizen hebben jeuk’.

Huisartsenpraktijk Studentarts ziet de afgelopen jaren ‘constant’ schurftgevallen, maar de afgelopen weken zijn het er veel meer, zegt huisarts Maarten Goedhart. Ook de apotheken merken aanzienlijk verschil. ‘Er worden meer tubes verkocht dan normaal’, meldt apotheek Boterdiep. ‘Soms komt een heel huis tubes halen en soms komt iemand in z’n eentje acht tubes halen.’

De reden voor de piek in schurftbesmettingen is niet onderzocht, maar Goedhart vermoedt dat het met de lockdown en de gezelligheid van een studentenhuis te maken heeft.

‘Studenten zitten in de lockdown dicht op elkaar en zijn vaak thuis, lekker onder een dekentje chillen en met z’n twaalven Netflixen. Daarbij komt het gezamenlijk gebruik van kleding, handschoenen, sjaals en bedden. Schurft is eigenlijk een gezelligheidsparasiet.’

Verdrievoudiging

Ook in andere Nederlandse steden is de afgelopen jaren een toename van schurft geconstateerd. Nivel, het onderzoeksinstituut van de gezondheidszorg, ziet bijna een verdrievoudiging van het aantal besmettingen. Waar in 2014 een op de honderd mensen last van had schurft, waren dat er in 2019 2,1 en in 2020 2,6 mensen op de honderd.

Schurft, ofwel scabiës, komt door een beestje dat zich verstopt in de hoornlaag van de huid en daar eitjes legt. Die schurftmijt zelf is niet met het blote oog te zien, maar de gangetjes die hij graaft wel.

Als het lekker warm is, dus als je in bed ligt, is hij actiever en heb je meer last van jeuk. De restproducten die de mijt achterlaat geven bovendien een allergische reactie, die uitslag kan veroorzaken.

Schurft is vrij simpel te behandelen, al kost het wel wat moeite. Je moet je een of twee keer van top tot teen insmeren met permetrinecrême. Maar dat moet dan wel iedereen in huis doen. En al het beddengoed en alle gedragen kleding moet worden behandeld. De jeuk kan langer aanhouden, soms nog twee maanden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties