Groningse studenten in actie voor klimaat

In heel Nederland demonstreerden studenten donderdag voor actie tegen klimaatverandering. Ook Groningse studenten gingen de straat op.
 Door Jacob Thorburn

In een mars van ongeveer een uur liepen zo’n 85 demonstranten door de stad, beginnend op de Grote Markt, daarna over de Vismarkt en het Zuiderdiep, om tot slot via de Herestraat weer op het beginpunt aan te komen. Een tweetal agenten hield de menigte in de gaten.

Vóór de mars luisterde de groep naar vier toespraken over allerlei verschillende onderwerpen, van het beschermen van de bomen in de stad tot het bekritiseren van grote bedrijven, met name oliegigant Shell. Alle leeftijden waren in het publiek vertegenwoordigd, nieuwsgierige omstanders bleven zo nu en dan staan luisteren.

Niet gehoord door de politiek

ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, heeft het protest georganiseerd, in samenwerking met andere organisaties, waaronder Groningen Free Activism en de Nieuwe Communistische Partij (NCPN).

Bram Dingelstad, ROOD-lid en mede-organisator, vertelt dat hij graag een leidende rol op zich nam. ‘Dit is een beweging, een platform voor de studenten en jongeren van Groningen die zich niet gehoord voelen door de politiek.’

Hoewel Bram zich voorbereid had op ongeveer honderd deelnemers, houdt hij vol dat het protest wat hem betreft ook met maar één deelnemer een succes zou zijn geweest. Hij hoopt dat de actie van vandaag elke week of eens in de twee weken vaste prik kan worden.

Wereldwijde verandering

Thomas is ook lid van ROOD en studeert rechten aan de RUG. Hij is tevreden over de actie en de opkomst. Thomas vond het frustrerend om zijn zorgen in z’n eentje te uiten. ‘Als we met een grotere groep zijn, wordt onze stem makkelijker gehoord’, legt hij uit. Hij hoopt dat dit soort bewegingen voor wereldwijde verandering kan zorgen.

Eén demonstrant, die zijn naam niet wilde noemen, vond het gebrek aan samenhang tussen de verschillende protesterende groepen teleurstellend. Hij betreurt het gebrek aan communicatie tussen de activisten, waardoor het protest volgens hem ‘onsamenhangend’ leek.

Veel van de actievoerders waren student, maar er waren niet veel die colleges misten. Voor de Duitse psychologiestudente Nele gold dat wel. ‘Ik wil nu vechten, nu er nog een kans is.’ Studeren heeft toch geen zin als de aarde zo’n onzekere toekomst tegemoet gaat, vindt ze.

Twintig landen, drie continenten

De demonstranten zijn solidair met de campagne #YouthforClimate, de internationale beweging die begon bij de Zweedse tiener Greta Thunberg. De beweging heeft intussen twintig landen bereikt in drie verschillende continenten.

Om de actievoerders donderdag te organiseren, maakte de Facebookgroep Students for Climate NL evenementen aan waar deelnemers konden aangeven of ze kwamen. In Nijmegen en Amsterdam vonden ook acties plaats.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties