Studenten dakloos na brand aan Boterdiep

Vier studenten zijn sinds donderdagochtend dakloos door een brand in hun studentenhuis aan het Boterdiep. Het huis is onbewoonbaar. ‘We hebben geen idee waar we nu heen moeten.’
Door Jelmer Buit/ Foto J. Lameris

‘Ik zat met mijn vriendin in de kamer tegenover de kamer waar de brand uitbrak’, vertelt bewoner Ryan Böning (24). ‘Ik hoorde wat gekraak en rook een vreemde geur. Toen ben ik gaan kijken en zag ik allemaal zwarte rook. Ik dacht: foute boel, hier moet ik weg.’

Huisgenoot Jan Esmeyer (22) lag nog te slapen toen de brand uitbrak. ‘Ik werd wakker gemaakt door Ryan. Ik woon op de eerste verdieping en kon vrij makkelijk naar buiten. De brandweer stond er toen al. Die waren gebeld door de achterburen, die de brand als eerste hadden gezien.’

Eveneens bewoner van het getroffen huis is David Kraandijk (20). Hij zat in college toen hij gebeld werd. ‘Ik dacht eerst dat het een grapje was. Ik ben snel op de fiets gesprongen naar huis. Eenmaal daar zag ik allemaal brandweer. Toen wist ik zeker dat er iets goed mis was.’ Ook Jurre de Vries (24) werd door de brand getroffen en raakte dakloos.

Schade

Nadat de brand was geblust, mochten de vier onder begeleiding van de brandweer binnen de schade opmeten. ‘Het was echt drama’, vertelt David. ‘Mijn kamer is afgefikt. Het bed is zo goed als verdwenen. En ik denk dat ik al mijn kleren ook wel weg kan gooien.’

Ook Jans kamer bleef niet gespaard gebleven. ‘Daar is niks meer van over.’

Het huis is voor enkele maanden onbewoonbaar. ‘We hebben geen idee waar we nu heen moeten’, zegt David. ‘Mijn ouders wonen in Flevoland, dus dat is niet handig. Ik heb wel genoeg vrienden waar ik even kan slapen, maar daar kan ik niet maanden wonen.’

Instortingsgevaar

Het voornaamste probleem is de schoorsteen op het dak. ‘Die dreigt in te storten’, vertelt Ryan. ‘Daarom mogen we niet te lang binnen zijn. Dat is niet veilig.’

‘De huisbaas zei dat hij het zo snel mogelijk zou laten weten als hij een oplossing heeft’, voegt David daaraan toe. ‘Maar onze huisbaas kennende gaat dat nog wel even duren.’

Willy, de kat van Ryan, was tijdens de brand in huis opgesloten, maar ontsnapte aan het noodlot. ‘Toen iedereen naar buiten ging kon ik mijn kat niet vinden. Pas na de brand heb ik hem gevonden, onder het bed. Hij is nu naar de buurman om bij te komen. Volgens mij maakt hij het goed.’

De brand is vermoedelijk ontstaan door werkzaamheden aan het dak, op dezelfde ochtend. Daarbij werd een gasbrander gebruikt. Kort nadat de werkzaamheden waren voltooid, sloegen de eerste vlammen naar buiten.

(Dit bericht is na publicatie aangepast, omdat bleek dat vier en niet drie studenten door de brand zijn getroffen)

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties