De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) klaagde enkele weken geleden over The Student Hotel, dat naast het recent geopende filiaal in Groningen ook vestigingen heeft in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Universiteiten, waaronder de RUG, brengen er regelmatig buitenlandse studenten onder. ‘De studenten betalen er enorme bedragen per maand, zonder enige huurbescherming te genieten’, zei vakbondsvoorzitter Jarmo Berkhout destijds.
Minister Blok ziet daar niet direct een probleem in. Of er sprake is van een huurovereenkomst zoals bij een studentenkamer, of slechts van een kortstondig verblijf in een hotelkamer, is volgens jurisprudentie van meerdere zaken afhankelijk, reageert hij. Dus als een student vindt dat hij te veel huur moet betalen en wil weten of hij huurbescherming kan krijgen, dan moet hij naar de rechter stappen. ‘Het rijk heeft op dit punt geen handhavende taak’, schrijft Blok in reactie op Kamervragen.
Afspraken
Ook is het aan de student zelf om te bepalen of hij of zij akkoord gaat met de kamerprijs. ‘In beginsel is het aan partijen zelf om afspraken over de hoogte van de huurprijs te maken’, aldus de minister. Pas als er sprake is van een huurwoning of een studentenkamer, is het puntensysteem van toepassing waarmee de maximale huurprijs wordt bepaald.
Studenten die in een Student Hotel wonen worden juist ‘volledig ontzorgd’ door het hotel, meent Blok. Ze krijgen een gemeubileerde kamer, inclusief badkamer, schoonmaak en een fiets in bruikleen. Zodat ‘ze zich direct op hun studie kunnen storten’.
De LSVb baalt ervan. ‘Helaas geen politieke steun voor onze strijd tegen studentenrechtenschending’, reageert de partij.