Student gooit opzettelijk kerstboom omver en trigger warning in Amsterdam valt slecht

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: student duwt kerstboom in Rotterdamse UB omver en docent VU op de vingers getikt wegens een trigger warning.

VU: Trigger warning over Israël is niet oké

Docent Younes Saramifar van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is op het matje geroepen door het universiteitsbestuur. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De docent geschiedenis heeft een trigger warning bij zijn college staan waarin hij Israël een apartheidsstaat noemt en dat veel West-Europese landen zijn gebouwd op ‘koloniale plundering, genocide en onderdrukking’.

Wie daar niet van is gediend, zo meldt Saramifar, ‘kan mijn colleges beter overslaan’. Het leidde tot een klacht bij de VU. Na onderzoek concludeert de uni dat de trigger warning ‘qua toonzetting en woordkeuze’ niet door de beugel kan, meldt het AD.

‘Ons onderwijs hoort te allen tijden te leiden tot een inhoudelijk, veilig en leerzaam academisch debat. Ik betreur het ten zeerste dat in de gebruikte tekst een politieke stellingname lijkt door te klinken’, aldus rector magnificus Jeroen Geurts.

Er is echter niet zo dat Saramifar door de VU is berispt, dat hij onder curatele staat en dat er iemand van de uni bij zijn colleges aanwezig is om een oogje in het zeil te houden, zoals het AD aanvankelijk schreef. Dat wordt door Geurts ontkend in een vervolgartikel op de site van universiteitskrant Ad Valvas. ‘We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van deze docent’, reageert Geurts. ‘We hebben alleen aangegeven dat de trigger warning niet verstandig was.’

Huib gooit kerstboom UB Rotterdam om

Foto: Erasmus Magazine

De universiteitsbibliotheek op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft meer en meer te maken met vandalisme. Dit jaar is er nog geen week zonder vernielingen geweest, vertelt directeur Lucinda Jones aan universiteitskrant Erasmus Magazine.

Het is een hele lijst: kapotgeslagen muizen, bekraste tafels, een informatiebord dat niet meer te repareren is, vernielde stoelen, graffiti in de toiletten. Het dieptepunt was in december: een zekere Huib duwde met opzet de drie meter hoge kerstboom in de bieb omver, terwijl iemand de actie in een filmpje vastlegde met de ondertitel ‘hahahaha lekker huib’.

EUR is verontwaardigd over de kerstboomactie; de video laat zien dat het geen ongeluk was, maar opzet. Daarom is aangifte gedaan bij de politie. ‘Je ziet dat iemand komt aanlopen. Was diegene een paar seconden eerder geweest dan was de boom op haar gevallen’, zegt een medewerker van de UB.

Lucht- en ruimtevaart wil meer vrouwelijke studenten

De Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft voert een voorkeursbeleid in voor vrouwelijke eerstejaars: het gaat om 30 procent van van de 440 beschikbare plekken.

Dat bericht universiteitskrant Delta. Aanleiding: het percentage vrouwelijke studenten bij de bacheloropleiding van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek groeit al enkele jaren niet meer, vertelt directeur onderwijs Joris Melkert aan Delta. ‘We hangen zo rond de 20 procent en dat is wat ons betreft niet genoeg.’

Voor komend studiejaar meldden zich al ruim 2900 studenten aan, zevenhonderd zijn vrouw. In de procedure wordt nu 30 procent van de plekken voor vrouwen gereserveerd. Bij gelijke geschiktheid krijgen zij voorrang. Melkert: ‘We moeten aan de onderkant iets veranderen als we willen dat er capabele vrouwelijke ingenieurs in de top meedoen.’

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties