Internationals ontbreken in besturen

Studentenverenigingen hebben nauwelijks internationale studenten in hun besturen. Soms omdat ze ze niet kunnen vinden, maar in andere gevallen willen ze gewoon geen internationals.
Door Emily Howard

Minder dan zes procent van de leden van internationale studentenvereniging ESN is Nederlands. Toch zit er geen enkele international in het bestuur. Doodzonde, vindt ESN-voorzitter Adiëlla Boot. ‘We zijn een internationale organisatie en we zijn beslist op zoek naar internationale studenten’, zegt ze.

Maar ESN kan ze niet vinden – en de vereniging is niet de enige. Aiesec, de wereldwijde humanitaire jongerenorganisatie wil haar leden opvoeden tot wereldburgerschap, maar alle bestuursleden in Groningen zijn Nederlands. ‘Het is nog niet zo gemakkelijk om internationals te benaderen’, zegt bestuurslid Merel Peletier.

Een bestuur vindt vaak nieuwe leden door gebruik te maken van hun persoonlijke netwerken, die meestal Nederlands zijn. ‘We kennen de internationale markt eigenlijk niet zo goed’, zegt Peletier. En de internationale studenten melden zich ook niet vanzelf.

Verschillende redenen

Boot denkt dat er verschillende redenen zijn voor het tekort. Internationale studenten die fulltime studeren, hebben vaak net genoeg geld uitgetrokken voor de tijd die nodig is om hun bachelor of master te halen. De kosten van een bestuursjaar vormen een hindernis. Daarnaast bestaat bijna de helft van het ledenbestand van ESN uit uitwisselingsstudenten die Groningen binnen een half jaar weer verlaten. Zij kunnen maar voor een korte periode in een commissie zitten.

Maar er zijn ook studentenorganisaties die helemaal geen internationale studenten accepteren. Hoewel de lessen in het Engels zijn, wil studentensportorganisatie ACLO alleen Nederlandse studenten in het bestuur.

Bestuursleden moeten Nederlands kennen, om belangrijke documenten te kunnen lezen, legt Maud van den Berg van de ACLO uit. ‘We zijn bezig met internationaliseren en proberen al onze documenten te vertalen’, legt ze uit, ‘Maar dat kost veel tijd.’

Alleen Nederlands

Ook cultuurorganisatie USVA wil alleen Nederlands-sprekende sollicitanten. Ze moeten immers in het Nederlands communiceren met lokale en nationale groepen en professionals. Dat geldt ook voor de studentenvakbond GSb, die samenwerkt met plaatselijke raadsleden en juristen.

‘Als internationals solliciteren, dan zijn ze welkom’, zegt GSb-bestuurslid Iris van der Burch, ‘Maar we moeten wel mensen hebben die Nederlands spreken.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties