Student-assistenten lopen geld mis omdat ze vakantiedagen laten staan

Net zoals vast personeel bouwen student-assistenten vakantiedagen op. Maar dat ze een deel daarvan ook uit kunnen laten betalen, weten ze vaak niet. En daardoor kunnen ze flink wat geld mislopen.

‘Toen ik mijn contract doornam, keek ik vooral naar wat er van mij verwacht werd’, vertelt student-assistent Charlotte Broekmeulen. ‘Je krijgt al veel betaald en je wordt goed behandeld, dan kijk je niet zo snel naar wat er nog voor extra voorwaarden voor jou zijn.’

Over de afgelopen drie jaar had de student technisch natuurkunde zo’n zes verschillende student-assistent-contracten, variërend tussen de twee en acht uur per week.

‘In totaal had ik zo’n 76 vakantieuren opgespaard’, zegt ze. Daar kwam ze onlangs pas achter door een gesprek met andere student-assistenten. Maar die uren kon ze niet eenvoudigweg omzetten in extra salaris. Na een jaar kun je de bovenwettelijke uren alleen nog opnemen als vakantiedagen. ‘En er waren bij mij al twee jaar aan opgespaarde uren vervallen.’

Bovenwettelijke uren

Het contract van student-assistenten volgt dezelfde opzet als dat van regulier personeel en dus bouw je vakantieuren op. Die zijn in twee categorieën onderverdeeld: wettelijke en bovenwettelijke uren. Het eerste type kan niet worden uitbetaald, maar het tweede wel.

‘Ik zag in mijn contract dat ik recht had op vakantiedagen’, vertelt ook student-assistent Sophie Hoogcarspel, die psychologie studeert. Maar toen ze een mail kreeg waarin stond dat ze haar vakantiedagen nog kon opnemen, wist ze niet dat een deel laten uitbetalen ook tot de opties behoorde.

‘Ik zou niet eens weten hoe dat zou werken’, zegt ze. En daadwerkelijk vrije dagen opnemen, wat gewone werknemers ook doen, kwam niet bij haar op. ‘Ik kan niet ineens niet komen opdagen bij een college.’

Balen

Uiteindelijk loopt Sophie zo’n 60 euro mis. ‘Dat is toch best jammer, ik werk hard en voor mijn voorbereiding krijg ik bijvoorbeeld ook al niks betaald’, zegt ze. ‘Daar had ik best 60 euro voor willen krijgen.’

Ook Charlotte, bij wie het om enkele honderden euro’s gaat, baalt van het geld dat ze misloopt. ‘Het voelt als gratis geld dat ik zou krijgen, maar dat is het eigenlijk niet.’ Ze vindt het gek dat ze niet eerder op de hoogte was dat ze de uren had kunnen laten uitbetalen.

‘Ik neem het de universiteit niet kwalijk, ik denk dat het aan de bureaucratie ligt’, zegt ze. ‘Betere voorlichting zou wel fijn zijn, dat is wel zo netjes.’

Betere communicatie

De RUG erkent dat student-assistenten niet altijd goed op de hoogte zijn van hun rechten. Hoewel de afspraken in de overeenkomst staan die ze ondertekenen, zegt woordvoerder Anja Hulshof, kan ze zich voorstellen dat studenten die niet allemaal even grondig doorlezen. ‘Ze zijn natuurlijk nog niet zo ervaren met werkcontracten.’

De universiteit werkt daarom aan het verbeteren van de communicatie over de vakantieuren. ‘We willen de studenten er beter op wijzen dat ze hier recht op hebben en een aanvraag tijdig in moeten dienen. Dat moet duidelijker worden op bijvoorbeeld het intranet.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties