Strengere taaleis bij geneeskunde

Internationale studenten geneeskunde moeten vanaf 2019 voldoen aan een hogere taaleis om in de master te komen. Dat gaat huidige bachelorstudenten geld kosten.
Door Lucia Grijpink

De bachelor geneeskunde kun je zowel in het Nederlands als in het Engels volgen. De master is echter alleen in het Nederlands. Een student met niet-Nederlandse vooropleiding die wil instromen in de masterfase van geneeskunde, moet daarom examen Nederlands doen op het niveau B2. Dan ben je een ‘zelfstandige gebruiker’. Je kunt een film volgen, een complex betoog volgen en een discussie voeren.

Toch blijkt dat niet voldoende, zegt hoofd Remko Bezema van het onderwijsinstituut van het UMCG. ‘Zowel studenten als docenten in de masterfase merkten op dat het huidige niveau Nederlands van internationale studenten aan de magere kant is,’ zegt hij. ‘Dat is vooral voor de studenten onprettig.’

Vaardige gebruiker

Nederlands op C1-niveau maakt van de spreker een ‘vaardige gebruiker’. De studenten kunnen dan ook minder gestructureerde betogen volgen, ingewikkelde discussies voeren en verschillende literaire stijlen waarderen.

De studenten van de internationale opleiding zijn zelf verantwoordelijk voor hun niveau Nederlands. Voor veel van hen betekent de maatregel daarom dat zij een extra cursus moeten volgen met een studententarief van 359 euro bij het Talencentrum van de RUG.

Student Sayyed Hashim Al-Taaha, die al instroomde in de master, denkt niet dat de oplossing van het taalprobleem in een ander examen zit. ‘Daarmee vergroot je vooral de woordenschat en schrijfvaardigheid, maar het probleem zit ‘m juist in de communicatie. Die train je alleen door gewoon veel te oefenen.’

Zijn eigen ervaring is dat het in het ziekenhuis prima gaat. ‘Ik versta bijna altijd wat er gezegd wordt, alleen als mensen met een Fries of Gronings accent spreken, begrijp ik het minder goed.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties