Straatintimidatie moet stoppen

De fracties van GroenLinks en 100% Groningen willen dat er een einde komt aan (seksuele) intimidatie op straat. Het gaat om een groot en veel voorkomend probleem met ernstige gevolgen.

Dat zeggen de fracties naar aanleiding van een enquête die UKrant kort geleden hield onder Groningse studenten. Daaruit blijkt dat seksuele intimidatie op straat aan de orde van de dag is.

Vrouwelijke studenten worden regelmatig nagefloten, nagestaard, achtervolgd, krijgen ongewenste opmerkingen over hun uiterlijk of hebben last van handtastelijkheden. De daders zijn vrijwel altijd man en de vrouwen zijn vaak alleen als het gebeurt.

Bijna de helft (45 procent) van de studenten, zo blijkt uit de enquête, past het gedrag aan en mijdt plekken waar seksuele intimidatie vaak voorkomt: parken en uitgaansgebieden. Onacceptabel, zeggen GroenLinks en 100% Groningen. Ze willen dat de gemeente in actie komt en een plan maakt voor ‘een brede en doelgerichte aanpak’.

Ranzige dingen

‘Lastiggevallen worden op straat is voor veel vrouwen, onder wie ikzelf, een soort fact of life’, zegt Mirjam Wijnja (GroenLinks). ‘Het komt zo vaak voor dat het erbij begint te horen.’

Yaneth Menger van 100% Groningen: ‘Wat straatintimidatie met je doet, kan echt een grote impact op je hebben waar je lange tijd last van kan houden. De meest ranzige dingen worden er tegen je gezegd en soms lopen dit soort gasten met je mee of achter je aan.’

Er zijn in Groningen wel initiatieven om straatintimidatie tegen te gaan. Zo vragen de Nachtraad en het Instagramaccount @catcallsofgrunn voortdurend aandacht voor onveilige situaties die zich op straat voordoen. In bijvoorbeeld Amsterdam wordt intimidatie aangepakt als een verstoring van de openbare orde en in Arnhem wordt extra toezicht ingezet op locaties waar veel intimidatie wordt gemeld.

Duizend boetes

Dat gebeurde ook in Enschede. Vorig jaar begon een vrouwelijke student van de Universiteit Twente een petitie om te protesteren tegen seksuele intimidatie op straat. Die werd 17.000 keer ondertekend en leidde tot een gemeentelijk plan om het probleem aan te pakken.

Er kwam meer toezicht, extra camerabewaking en de politie-inzet werd verhoogd. Dat leidde tot duizend boetes, meerdere aanhoudingen en gebiedsverboden. GroenLinks en 100% Groningen willen dat de gemeente Groningen soortgelijke maatregelen neemt.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties