‘Steun medewerkers cruciaal’

Vooral het gebrek aan steun onder studenten en medewerkers, en de vraag of er voldoende gekwalificeerd personeel kan worden aangetrokken, zijn grote risicofactoren voor het succes van de toekomstige RUG-campus in Yantai.
Door Peter Keizer

Dat staat in het bedrijfsplan dat de universiteit heeft gemaakt. Het is de eerste keer dat de universiteit een inventarisatie maakt van alle gevaren die op de weg liggen bij het starten van een campus in China.

Het plan werd begin september gemaakt en vorige week vertrouwelijk in de universiteitsraad besproken. De raad moet waarschijnlijk eind deze maand definitief adviseren of de RUG wel of niet aan het avontuur in Yantai moet beginnen.

‘Vertrouwen’

Volgens het bedrijfsplan, gemaakt door medewerkers van het Bureau van de universiteit en de faculteiten Ruimtelijke wetenschappen, Economie & Bedrijfskunde (FEB) en Wiskunde & Natuurwetenschappen (FWN), hangt het succes van de campus vooral af van de mate van draagvlak onder personeel en studenten.

‘Onrust en een gebrek aan helderheid kunnen afbreuk doen aan het vertrouwen in het universiteitsbestuur en de betrokken decanen’, aldus het rapport.

Gebrek aan informatie

Medewerkers van FWN en FEB klagen al maanden over het gebrek aan informatie. FEB, dat als eerste in aanmerking kwam om opleidingen in China te beginnen, haakte in februari af omdat de twijfels die binnen de faculteit bestonden over het gebrek aan gedetailleerde plannen niet werden weggenomen.

Het universiteitsbestuur en de faculteitsbesturen moeten daarom juist ‘duidelijk communiceren en de consequenties voor medewerkers verminderen’, aldus het bedrijfsplan. ‘Dat is essentieel, want onvoldoende steun is een grote risicofactor.’

Volgens de universiteit is de universiteitsraad daarom goed op de hoogte gehouden van de plannen en hebben de partijen alle gelegenheid gehad om hun vragen en zorgen op tafel te leggen. ‘De universiteitsraad heeft tenslotte voor de opening van de campus gestemd’, aldus het rapport.

De personeelspartijen zijn het daar niet helemaal mee eens. Zij lieten na de stemming juist weten zich gepasseerd te voelen, omdat het plan werd aangenomen door een meerderheid van de aanwezige studenten.

Voldoende personeel

Verder geeft het bedrijfsplan aan dat de universiteit snel moet beginnen met het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel. Maar dat is volgens de RUG geen probleem.

Uit enquêtes die onder het personeel van de betrokken faculteiten zijn gehouden, waarin de medewerkers werd gevraagd of ze eventueel in Yantai zouden willen werken, blijkt juist dat er ‘veel enthousiasme is’ voor de plannen. ‘Meer dan genoeg medewerkers geven aan te willen participeren’, aldus het rapport. Een selectie moet ervoor zorgen dat voldoende, maar niet te veel medewerkers, naar Yantai vertrekken.

Daarnaast zal het inhuren van medewerkers voor de Chinese campus niet moeilijk zijn gezien ‘het aantal promovendi en postdocs dat een baan zoekt’, aldus de universiteit.

Infrastructuur

Ook zijn faciliteiten cruciaal voor de campus, aldus het rapport. De accommodatie en het IT-netwerk moeten op tijd af zijn. Maar daar is voldoende tijd voor, denkt de RUG. ‘Complete handleidingen over de standaarden die de universiteit hanteert voor de ontwikkeling van infrastructuur zijn vertaald in het Engels en Chinees. Experts van de RUG hebben hier frequent contact over met de specialisten van de zusteruniversiteit en de stad Yantai.’

Het onderzoeksgebouw en de laboratoria zullen op tijd af zijn als in september 2018 de eerste colleges van de RUG in Yantai beginnen, belooft de universiteit.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties