Smullen in Yantai voor 3 euro

Hoe zit het met de ziektekostenverzekering als je in Yantai gaat werken? Mag het gezin mee? En hoeveel kost een Happy Meal daar? Een nieuwe folder van de RUG geeft overal antwoord op.
Door Peter Keizer

De meeste kosten voor medewerkers die naar China vertrekken worden gedekt, blijkt uit de folder die de RUG heeft opgesteld. De brochure wordt donderdag in de universiteitsraad besproken. De reiskosten worden vergoed, en partner en kinderen zijn meeverzekerd via de reisverzekering van de RUG. Ook woonruimte wordt aangeboden en betaald door de universiteit.

De RUG wil het voor medewerkers zo makkelijk mogelijk maken om voor kortere of langere tijd naar China te gaan. Een nieuwe helpdesk wordt opgezet om vragen over bijvoorbeeld belastingaangifte, de pensioenopbouw van een meereizende partner en scholingskosten voor kinderen te beantwoorden.

Personeelsleden die korter dan een jaar naar Yantai gaan, houden de voorwaarden waaronder ze in dienst zijn bij de RUG. Is het dienstverband nog steeds van kracht na verblijf in China, dan geldt een terugkeergarantie. En wie langer dan dertig dagen naar China gaat, komt in aanmerking voor een maandelijkse persoonlijke toelage van bruto 15 procent.

McMeal

Overigens zijn de kosten in Yantai niet hoog, laat een overzicht van de website Numbeo zien, dat de universiteit aan de brochure heeft toegevoegd. Op de website kunnen consumentenprijzen, criminaliteitscijfers en de kwaliteit van de gezondheidszorg tussen steden worden vergeleken.

Een driegangenmenu voor twee kost in Groningen 50 euro, maar in Yantai slechts 13 euro, laat het overzicht zien. Een McMeal kost bij de Groningse McDonalds 7 euro, in China maar 2,62. Voor een taxi betaal je geen 2 euro per kilometer, maar 18 cent.

Een gemiddelde fles wijn daarentegen is bijna twee keer zo duur, 9,45 euro in plaats van 5 euro. Wie er wil fitnessen, betaalt er een tientje meer per maand (30 euro). En een zomerjurkje van de Zara of H&M is er niets goedkoper.

Informatie over criminaliteit, gezondheidszorg en verkeer heeft Numbeo niet. Wel beschikbaar, maar geen onderdeel van de folder, zijn de gegevens over luchtverontreiniging. Die is in Yantai ‘heel hoog’, aldus Numbeo.com.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties