Rem oorzaak liftongeluk in RUG-gebouw

Twee mensen die twee maanden geleden in de lift zaten die naar beneden viel, zijn nog steeds in behandeling voor psychische klachten. Dat bleek bij de persconferentie over het onderzoek naar de oorzaak van de val.
Door René Hoogschagen

De lift in het RUG-gebouw aan de Antonius Deusinglaan 1, ging op 17 januari met 14 mensen erin naar de negende verdieping, de bovenste dus. De lift zou maximaal 16 mensen moeten kunnen vervoeren. Maar bovenin ging het mis: de rem hield het niet en de lift viel met een gangetje van dertig kilometer per uur naar beneden. Vervolgens nam de noodrem het werk over en stopte de val tussen de vijfde en zesde verdieping.

Daar wachtten de passagiers een angstig uur lang op een monteur. Die probeerde eerst de lift naar een opening te ‘tornen’, maar dat werkte niet. Vervolgens schakelde hij, volgens protocol, de noodrem uit, erop rekenend dat de gewone rem de lift wel zou houden. Daarop viel de lift opnieuw, helemaal naar beneden en landde op een hydraulisch stootblok in de kelder. Één persoon is in het UMCG behandeld.

Redelijk

Het gaat ‘redelijk’, met de slachtoffers, zegt collegevoorzitter Jouke de Vries. Naast fysieke klachten – zo’n val komt op je knieën aan, zegt hij – zijn er vooral psychische klachten. ‘Je kunt je voorstellen: zo’n val, dat heeft effect. Sommigen zijn het vertrouwen in apparaten een beetje kwijt. Kunnen ze die wel gebruiken? Is het wel veilig?’

Uit het onderzoek bleek dat de balans én de rem niet goed waren afgesteld. De fout met de rem was al in juni vorig jaar bekend, maar werd vervolgens niet of niet goed hersteld door het onderhoudsbedrijf. De balans, zo ontdekte een onafhankelijk certificeringsbedrijf, was op een verkeerde manier getest, waardoor de liftkooi zwaarder was dan het contragewicht.

Inmiddels zijn de andere elf liften in het gebouw gecontroleerd – met een nauwkeurigere meetmethode – en goedgekeurd. Het ging alleen om die ene lift, waar in mei vorig jaar een nieuwe motor was gemonteerd, blijkt uit het onderzoek. Aan de overige liften wordt binnenkort bovendien groot onderhoud gepleegd, om niets aan het toeval over te laten. Het contract met het onderhoudsbedrijf dat de fout in de rem niet goed had hersteld, liep onlangs af.

Zakken zout

Aan de veertien, allen studenten en RUG-medewerkers van één onderzoeksgroep van farmacie, is vanuit de RUG hulp aangeboden. De kosten verhaalt de RUG op de verzekering. ‘Dat is een zaak tussen de verzekering van de RUG en de betrokken bedrijven’, zegt De Vries. ‘Daar willen we de slachtoffers niet mee belasten.’

Voor het onderzoek werd de lift gevuld met zakken zout, en werd het ongeluk over gedaan om te zien wat er precies gebeurd was. De lift zal in zijn geheel vervangen worden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties