Schade, Duitsland ligt uit het WK

Duitse en Nederlandse RUG-studenten leefden woensdagavond tot het bittere eind mee met ‘die Mannschaft’ in het Heerenhuis, voor de wedstrijd omgedoopt tot Deutschlandhuis. Het mocht niet baten.
Door Eva van Renssen

Zelfs de straat voor de ingang is omgetoverd tot schwarz-rot-goldene vlag: het zwarte asfalt, het rode fietspad en een gele loper voor de deur. Binnen zit de stemming er met een dweilorkest en Duitse dansmuziek goed in.

Het Deutschlandhuis, buiten het WK om beter bekend als Het Heerenhuis, zit vol met honderden enthousiaste supporters van het Duitse nationale elftal. De samengestroomde studenten en andere supporters proosten met royale pullen Krombacher bier.

Iedereen zit klaar voor de poulewedstrijd, Duitsland tegen Zuid-Korea. Het volkslied wordt meegezongen. De spanning is voelbaar, want het Vaterland moet de wedstrijd winnen om in de race te blijven. Samantha Reinhold uit Beieren, die na de zomer aan Internationaal recht begint, geniet van het evenement. ‘Duits bier en Duitse televisie, cool!’

Gezamenlijk kijken

De aankomend studente kent nog maar weinig mensen in Groningen. Daarom vroeg ze vanmiddag op Jodel, een socialemedia-app waarop studenten anoniem berichten in de buurt delen, of er gezamenlijk voetbal werd gekeken.

Daarop stelde Desiree Niezen, studente Duitse taal en cultuur, voor om het Deutschlandhuis te bezoeken. Een betere plek om die Mannschaft aan te moedigen in Groningen kun je je niet voorstellen.

Na een moeizame eerste helft volgt de pauze. ‘Atemlos durch die Nacht‘, galmt het uit de muziekboxen. Buiten ligt Bratwurst op de grill. Studenten international business Tim Wegener en Sebastian Memering, afkomstig uit het grensgebied in Noord-Duitsland, zitten volop in het spel en vinden het Heerenhuis leuk.

‘Het Duitse aspect wordt natuurlijk overdreven, überspitzt’, zegt Wegener. ‘Maar dat hebben ze goed gedaan. Het is grappig.’ ‘Uiteindelijk is het egal waar je de wedstrijd kijkt’, voegt Memering toe. ‘Als de sfeer maar goed is.’

Ademloos

Ademloos volgt de zaal de wedstrijd. Duitsland krijgt een paar mooie kansen. Als de ruime blessuretijd wordt aangekondigd, wordt er nog verwachtingsvol geapplaudisseerd. Maar dan scoren de Koreanen. Het publiek wordt stil. Mannen staren verbijsterd voor zich uit. Als de 2-0 valt, begint de zaal langzaam leeg te stromen.

Schade, Duitsland ligt uit het WK.

Met verbeten gezichten bespreken Wegener en Memering de wedstrijd. ‘Ze namen het te laat serieus’, verklaren ze de nederlaag die ertoe leidt dat het Duitse elftal voor het eerst in de WK-geschiedenis de poulefase niet overleeft. Maar met een knipoog naar Oranje: ‘Wij kunnen tenminste zeggen dat we ons gekwalificeerd hebben.’

Steeds groter

Ronald Verheijen, eigenaar van het Heerenhuis, bedacht het Deutschlandhuis toen Nederland zich twee jaar geleden niet voor het EK plaatste. ‘Het begon met een paar kijkers en werd steeds groter. Dit jaar hebben we vanaf de eerste wedstrijd volle zalen gehad.’

Over twee jaar kunnen de duizenden Duitslandsupporters in Groningen weer rekenen op voetbal in sfeer. Ook als Nederland zich dan wel voor het EK weet te plaatsen.

‘We maken er een gemengd huis van.’ En als Oranje en die Mannschaft ooit tegen elkaar moeten? Verheijen ziet het wel voor zich: ‘Dan huren we de Ossenmarkt af, dat wordt mooi.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties