Ruimte voor rustmomentjes is open

Sinds een paar dagen is-ie geopend: de reflectieruimte in de UB. Vanaf nu kan elke student zich even terugtrekken om tot rust te komen in een periode van stress.
Door Remco van Veluwen

‘Reflectieruimte?’ klinkt het vragend vanachter de servicebalie. Bij de UB moeten ze er duidelijk ook nog een beetje aan wennen. Na navraag blijkt hij inderdaad sinds vorige week vrijdag in gebruik te zijn, op de eerste verdieping in kamer 1.01.

Donker en verlaten, zo ziet het er van buiten uit. Maar doe je de deur open en het licht aan, dan tref je comfortabele zitkussens en eenvoudige bankstellen aan.

Op een tafeltje staat een bord waarop is uitgelegd waar de ruimte voor bedoeld is. Eigen attributen meenemen mag, mits je ze ook weer opruimt.

Geen gebedskleedjes

Daarin verschilt de reflectieruimte van bijvoorbeeld de kamer op de zevende verdieping van de Linnaeusborg, waar gebedskleedjes en korans terug te vinden zijn. Dit was dan ook expliciet de bedoeling van de ruimte in de UB: het is geen religieuze ruimte, maar een plek die voor iedereen toegankelijk is en zo neutraal mogelijk is ingericht.

Premasterstudente Nederlands recht Saloua is blij dat de ruimte er is. Zij gebruikt hem voor het gebed. ‘Ik zit vaak hele dagen in het Harmoniegebouw om te studeren. Ik woon in Emmen, dus het is voor mij onmogelijk om tussen colleges door naar huis te gaan om te bidden.’

Ze is van plan om ook na de tentamenperiode de ruimte te blijven gebruiken. ‘Door mijn gebeden op tijd te verrichten kan ik me de rest van de dag met een gerust hart focussen op mijn studie.’

Dat de ruimte neutraal ingericht is, begrijpt ze wel. ‘Het is een ruimte voor iedereen en niet alleen voor een groep van een bepaalde religie dus dat is prima. Het is natuurlijk ook fijn om op momenten van stress een plek te hebben waar studenten zich even in stilte terug kunnen trekken. Ik vind het alleen jammer dat je er niks mag laten liggen, bijvoorbeeld dat je er geen gebedskleed mag neerleggen waar iedereen gebruik van kan maken.’

Pilot

Henrieke Polinder die voor Lijst Calimero in de universiteitsraad zit, is blij dat de ruimte open is. Zij was betrokken bij de totstandkoming van het initiatief door verschillende studentenpartijen. ‘Ik ben zeker tevreden. Heel mooi dat dit zo met vereende krachten voor elkaar is gebokst. Nu is het afwachten wat de gebruikers van de ruimte vinden, en dan kunnen we in juli evalueren of de ruimte zijn doel vervult.’

Omdat de RUG benieuwd is naar het gebruik van de reflectieruimte, kun je op een lijst op de deur laten weten dat je er gebruik van hebt gemaakt. Je kunt daarbij ook aangeven waarvoor, en voor hoelang.

Het komende jaar zal de reflectieruimte in gebruik blijven als pilot. Na een jaar wordt besloten of de ruimte definitief blijft. Mocht je er tijdens de tentamentijd even helemaal doorheen zitten, dan heb je nu dus een rustig plekje waar je terecht kunt om even te ontsnappen aan de stress.

Mocht je suggesties of opmerkingen over de reflectieruimte hebben, dan kun je die delen met de RUG via het e-mailadres communicatie-bibliotheek@rug.nl.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties