RUG wil meer studentpsychologen

Het aantal studentpsychologen moet flink omhoog, vinden het college van bestuur en de universiteitsraad. Maar de vraag is hoe dat betaald gaat worden.
Door Thereza Langeler

Het Studenten Service Centrum (SSC) heeft momenteel voor 3,1 fte psychologen in dienst. Daar moet maar liefst 2 fte bij, vindt het bestuur van de universiteit. ‘Uit diverse signalen blijkt een toegenomen vraag naar de diensten’, schrijft het college van bestuur in een memo aan de universiteitsraad.

Uit een onderzoek van de Groninger Studentenbond (GSb) bleek bijvoorbeeld dat twee derde van de Groningse studenten vrijwel continu gestrest is. Hogeschool Windesheim in Zwolle liet drieduizend studenten ondervragen over studieklimaat, gezondheid en succes. Daaruit bleek dat 25 procent kampt met burn-outklachten en 20 procent zelfs met suïcidale gevoelens.

Dat is terug te zien in de wachttijden bij het SSC. Het duurt nu gemiddeld zo’n zes weken voor je bij een studentpsycholoog terecht kunt. ‘Terwijl studenten acute hulp nodig kunnen hebben.’ Om aan de vraag te kunnen voldoen, wil de RUG structurele uitbreiding in de formatie van de psychologen, en het liefst zo snel mogelijk.

Bekostigen

De extra psychologen moeten volgens het RUG-bestuur worden bekostigd uit de studievoorschotmiddelen: het geld dat beschikbaar is gekomen door de basisbeurs af te schaffen.

Het bestuur en de medezeggenschap van de RUG mogen zelf beslissen wat er met dat geld gebeurt, zolang de besteding aansluit bij een van de zes verschillende thema’s die onderwijsminister Van Engelshoven heeft vastgesteld. ‘De uitbreiding past in thema twee: “meer en betere begeleiding van studenten”’, volgens de RUG.

Toch heeft de universiteitsraad zijn bedenkingen. Het werven van meer psychologen vinden alle fracties een goed idee, maar ze stemmen liever niet in met het reserveren van geld uit de studievoorschotmiddelen.

Afspraken

‘We hebben net een procedure afgesproken voor de besluitvorming over de studievoorschotmiddelen’, zegt Zeger Glas van studentenpartij SOG. Een speciale commissie van de raad moet samen met twee decanen en in overleg met de faculteiten een voorstel doen – maar zover is het nog lang niet.

‘Nu wil het bestuur alvast een deel van het geld labelen. Dat is niet hoe het zou moeten. Ook omdat je dan de deur openzet om het vaker te doen’, vindt Glas.

Ook Dirk-Jan Scheffers van de Personeelsfractie vindt dat het bestuur een stapje te snel wil. ‘Het lijkt ons niet handig om, als je nog aan het overleggen bent, van tevoren al te zeggen: dit stukje geld is al ingevuld’, zegt hij. Bovendien is nog niet duidelijk om hoeveel geld het precies zou gaan: ‘Er hangt nog geen prijskaartje aan dit voorstel.’

Donderdag adviseert de raad over het plan.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties