RUG wil meer promotiestudenten

De RUG overweegt onderwijsminister Jet Bussemaker om meer promotiestudenten te vragen. De eerder toegewezen 850 bursalen blijken niet genoeg.
Door Peter Keizer

De instroom van promotiestudenten overtreft eerdere schattingen van de universiteit, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. ‘We voorzien nu dat we vooral voor de internationale studenten in de loop van volgend jaar al te weinig plekken zullen hebben.’

Universiteitsbestuurder Sibrand Poppema bevestigt dat verschillende faculteiten, waaronder Wiskunde en Natuurwetenschappen, vragen om meer promotiestudenten.

Experiment

In september begonnen 160 promovendi aan de RUG, als onderdeel van het experiment promotieonderwijs. Ze worden gezien als student in plaats van werknemer, omdat ze zelf hun onderzoeksvoorstel schrijven, zelf hun werktijden bepalen en geen opdrachten van de promotor hoeven aan te nemen.

In totaal heeft de minister in acht jaar tijd tweeduizend plekken beschikbaar gesteld. De RUG neemt 850 plekken voor haar rekening. De Erasmus Universiteit Rotterdam kreeg vijftien plekken toegewezen. ‘Er is dus nog wel wat ruimte’, aldus Poppema.

‘We overwegen om onze huidige toewijzing uit te breiden met posities voor met name buitenlandse promovendi met een eigen beurs’, reageert Lou de Leij, decaan van de Groningen Graduate Schools en drijvende kracht achter het promotie-experiment. ‘Het gaat zo voorspoedig met de instroom dat we dus voor deze categorie snel te weinig plaatsen zullen hebben’, zegt hij.

Nieuwe ronde

Belangenorganisatie Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is verrast door het nieuwe plan. ‘We waren vorige week in Groningen en hier werd met geen woord over gerept’, zegt voorzitter Rolf van Wegberg.

Volgens Van Wegberg loopt de RUG met de nieuwe plannen vooruit op de feiten. ‘Ik heb niet van de minister vernomen dat er een tweede aanvraagronde komt. Maar laten we eerst maar eens even kijken of het nu op orde is, voor we weer gaan spreken over nieuwe rondes.’

De PNN-voorzitter stelt dat er nog veel onduidelijkheid heerst rond het experiment. ‘Vier van de acht faculteitsraden hebben nog niet ingestemd met het reglement dat nodig is om de promotiestudenten de nodige waarborgen te bieden. Daarnaast is nog helemaal niet duidelijk hoe en wanneer het experiment geëvalueerd wordt, terwijl de minister wel heeft aangegeven dat dat moet. Ik vind het bijzonder dat je een nieuwe lichting wil laten instromen, zonder dat je weet of het experiment wel het gewenste effect heeft.’

Het PNN vindt het zorgwekkend dat de RUG vooral buitenlandse studenten aantrekt die al een beurs hebben. ‘Het experiment wordt nu voor iets heel anders gebruikt dan waar het voor bedoeld is. De bedoeling is dat het promoveren met dit experiment mogelijk wordt gemaakt voor buitenlandse én Nederlandse studenten. Het overgrote deel van de plekken wordt nu gegeven aan mensen die al een beurs hebben. Maar daarvoor heeft de RUG dit experiment helemaal niet nodig, er is geen wet die ze belemmert om promovendi met een beurs aan te nemen en dan bij te leggen tot de afgesproken 1700 euro netto.’

Regels

Minister Bussemaker oordeelde onlangs dat de RUG zich keurig aan de regels heeft gehouden bij het aanstellen van promotiestudenten, in tegenstelling tot wat het PNN stelde. Zo haalt de RUG volgens Bussemaker niet meer promotiestudenten binnen dan afgesproken en is ook het aanstellen van bursalen voor een periode anders dan vier jaar niet in strijd met de regels.

Na het kerstreces debatteert de Tweede Kamer over het promotie-experiment.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties