RUG wil gloednieuw sportcentrum van 30,5 miljoen euro op Zernike

De RUG en Hanzehogeschool willen een nieuw sportcentrum bouwen op het Zernikecomplex. De nieuwbouw mag maximaal 30,5 miljoen euro gaan kosten.

Het huidige sportcomplex op Zernike is na vijftig jaar aan vervanging toe. Het is te klein, biedt onvoldoende voorzieningen en is niet efficiënt of duurzaam. Het college van bestuur wil daarom een geheel nieuw gebouw neerzetten voor ruim 20.000 studenten en medewerkers van RUG en Hanzehogeschool. 

‘Veel voorzieningen waren in oude staat’, zei bestuursvoorzitter Jouke de Vries deze week in de bestuurscommissie van de universiteitsraad. ‘Het is niet echt het nieuwste van het nieuwste.’

RUG en Hanzehogeschool werken al sinds 2001 samen als het gaat om studentensport. Ook gebruikt de Hanze het gebouw voor sportonderwijs. De Hanze draagt nu voor een derde bij aan de kosten – naar rato van het aantal Hanzestudenten dat gebruik maakt van het sportcentrum.

Locatie

De samenwerking tussen RUG en Hanze zal worden voortgezet. De RUG gaat het nieuwe gebouw voorfinancieren en is zo eigenaar. Vervolgens gaat de Hanzehogeschool tien miljoen – een derde –  meebetalen via de exploitatielasten van het gebouw.

Voor het nieuwe gebouw moet nog wel een locatie gezocht worden. Want, zegt directeur van het Sportcentrum en voorzitter van de stuurgroep Hendrike Schut, anders zou het huidige sportcentrum tijdelijk gesloten moeten worden. ‘En dat is niet logisch, in de huidige tijd. Dat kán gewoon niet.’

Schut heeft al wel een plek op het oog die geschikt zouden kunnen zijn. Wat belangrijk is, zegt ze, is dat sportfaciliteiten niet worden weggestopt. ‘We vinden het heel belangrijk dat we met sport bijdragen aan de vitaliteit van mensen en hen kunnen prikkelen om te bewegen.’

Vertraging

Het nog ontbreken van een definitieve locatie kan nog wel voor vertraging zorgen, staat in een advies van juridische afdeling ABJZ en vastgoedafdeling VGI aan het college. Dat geldt ook voor het budget dat werd opgesteld met het prijspeil van september 2020, terwijl de bouw waarschijnlijk pas in 2023 kan beginnen.

‘De praktijk van vandaag de dag wijst uit dat er met dit budget ‘minder gebouw’ gerealiseerd kan worden vanwege enorm stijgende prijzen in de huidige markt en onzekerheden’, staat in het advies.

De Vries is zich hiervan bewust. ‘Corona en de containercrisis zorgen voor een enorme inflatie’, zei hij. ‘Daar zijn we ons van bewust en daar zullen we nog heel goed naar kijken.’

English

5 REACTIES

  1. Probleem is dat de functie “wonen” momenteel geen onderdeel is van het bestemmingsplan van Zernike. En als iets in Nederland niet in het bestemmingsplan staat, mag het zeker niet. Het aanpassen van een bestemmingsplan duurt in het meest ideale geval minimaal drie jaar. Is geen excuus voor waarom er nu nog geen woningen zijn op Zernike (want het woningnoodprobleem speelt al langer dan drie jaar), maar wel een verklaring voor waarom er niet op korte termijn woningen op Zernike neergezet mogen worden.

  2. 30 miljoen om “het nieuwste van het nieuwste” neer te zetten maar een een paar honderd container woningen neerzetten is te ambitieus. In wat voor wereld is het vernieuwen van een prima sport plek een hogere prioriteit dan het gigantische gebrek aan woningen?

    • Tja Niels, je kunt ook iets met een visie op te toekomst aan proberen te pakken in plaats van er ad hoc containers neer te plempen. Dat is reactief, een kortetermijnoplossing die een paar jaar later weer ontzettend in de weg staat, maar slecht weg te krijgen is.

      • Helemaal mee eens Marc! Alles beter dan een paar tentjes verhuren natuurlijk, maar een structurele oplossing zou helemaal top zijn. Voor 30 miljoen valt heel wat te doen. Ik snap niet waarom de RUG elk jaar weer de kop in het zand steekt, ze hebben poen genoeg en er valt heel wat met studenten accommodatie te verdienen. Het lijkt mij noodzakelijk en lucratief om eens iets te doen, maar nieuwe fitness apparatuur is ook leuk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in