RUG-studenten spelen op Grunnsonic

Zangeres Taska Smit van The Mudd

The Mudd showt zichzelf

RUG-studenten spelen op Grunnsonic

Met hun eerste officiële single Love Apparatus op zak, speelt The Mudd woensdagavond in Het Pakhuis, vrijdag jammen ze in Bus Sessions en zaterdag staan ze in De Graanrepubliek. Allemaal tijdens festival Eurosonic, als onderdeel van Grunnsonic.
Door Michelle Gerssen / Foto Emma Westers

The Mudd bestaat uit Taska Smit, Eljosha Boll, Hugo Heinen en Bas Kuus. Ze leerden elkaar drie jaar geleden kennen op het introductiekamp van hun bachelor Kunst, Cultuur en Media. ‘We deden een soort stoelendans, zo’n kennismakingsspel,’ vertelt Taske, zangeres en basgitariste.

‘Ik vroeg wie er een band wilde beginnen,’ gaat gitarist Eljosha verder. ‘Een stuk of zes mensen staken hun hand op. Met hen zijn we toen gaan jammen, en na een paar weken bleven wij met z’n vieren over.´

De naam was eerst anders, maar daar waren ze niet tevreden over. Tot Eljosha en een vriendin van hem het over modder hadden. ‘Ik zei toen: “The Muudd”, een beetje op een gekke manier, en dat klonk wel vet.’

Schizofreen

Sinds hun eerste optreden, in het Groninger Museum, is The Mudd zo’n drie jaar en achttien zelfgeschreven liedjes verder. De laatste tijd lag hun focus erg op live-optredens, want daar hadden ze er een boel van: na die gig in het Groninger Museum nog twee deelnames aan Poptalent en vijf optredens in Vera. En deze week staan ze voor het tweede jaar op rij op Grunnsonic.

Afgelopen vrijdag kwam hun eerste officiële single uit, Love Apparatus, een liedje dat al meer dan een jaar onderdeel is van hun repertoire, maar dat ze toch in bijna elk optreden in een andere versie hebben neergezet. Het heeft flink wat metamorfoses ondergaan voordat ze blij waren met het eindresultaat.

‘Onze muziek is een keer omschreven als schizofreen’, lacht Taska. ‘Dan gooit Hugo er weer een nieuw, funky pedaal in, of tikt Bas een smooth jazzritme op de drums.’ Drummer Bas: ‘We zijn heel lang op zoek geweest naar onze eigen sound; naar waar we tevreden mee zijn. Dit is het uiteindelijk geworden.’

Vervolg

Inspiratie halen ze uit andere muziek, maar ook uit elkaar. Iedereen heeft evenveel inbreng in het maken van de muziek. Zo is een liedje uiteindelijk écht een divers product van iedereen.

Toen ze alle vier de bachelor KCM volgden, was repeteren wel een stukje makkelijker. ‘Je sprak elkaar op colleges, je had dezelfde lestijden. Dan kon je de repetities makkelijk op elkaar afstemmen,’ zegt Hugo. Met nu allemaal een ander vervolg gaat het lastiger, ook al studeren ze alle vier nog steeds aan de RUG en maken ze maar al te graag tijd voor de band vrij.

‘We willen sowieso doorgaan zolang het leuk blijft,’ zegt Bas, ‘en ik denk dat dat nog wel een tijd zo blijft. Ik zie mezelf niet géén muziek maken in de toekomst.’

Grunnsonic

Eurosonic is een groot showcasefestival voor nieuwe Europese acts, dat wordt gehouden van 16 tot 19 januari op allerlei plekken in de stad Groningen. Grunnsonic is de gratis versie die tegelijk en in samenwerking met Eurosonic wordt gehouden, met acts uit Groningen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties