RUG-studenten in Kazachstan: ‘Ik hoorde geweerschoten en flitsgranaten’

Ondanks de nationale noodtoestand in Kazachstan, waardoor het internet is geblokkeerd en de luchthaven van Almaty is gesloten, proberen deze RUG-studenten zich te focussen op hun studie.

Bij zijn vertrek uit Groningen om oud en nieuw te vieren met zijn familie in de stad Almaty, kon eerstejaarsstudent Kunstmatige Intelligentie Mansur Nurmukhambetov dan ook niet vermoeden dat vluchten zouden worden opgeschort vanwege de oproer in het land. Het is nu de vraag of hij weer op tijd naar Groningen kan terugkeren voor zijn tentamens. 

Eng

‘Ik woon niet ver van de plek waar de rellen plaatsvonden, ik hoorde de geweerschoten en flitsgranaten. Dus al bleef ik thuis en zag ik niet echt iets, ik voelde wel dat er iets heftigs aan de hand was.’ De enige keer dat hij naar buiten ging, was om wat boodschappen te halen, maar de meeste winkels waren leeg of vernield. ‘Het enige wat ik kon kopen waren koekjes en rijst.’

Ook al was de situatie beangstigend, zegt hij, hij maakte zich meer zorgen over het feit dat hij volgende week vrijdag niet op zijn tentamens zou kunnen verschijnen. ‘Mijn plan was aanvankelijk om op 10 januari terug te komen naar Groningen, maar omdat het vliegveld dicht is en er geen internet was, werd mijn vlucht geannuleerd. Niemand wist wat ze moesten doen.’ 

Examens

De internetstoring had ook gevolgen voor de voorbereiding op zijn tentamen, zegt hij. ‘Mijn boeken en aantekeningen waren online opgeslagen, dus ik kon daar niet bij.’ Toch slaagde hij erin om offline verder te werken. En ik heb behoorlijk vooruitgang geboekt’, voegt hij eraan toe.

Nu de internetverbinding, vijf dagen later, weer is hersteld, heeft Mansur contact opgenomen met zijn studieadviseur en kan hij zijn colleges online volgen. Ook heeft hij zijn ticket naar Nederland kunnen omboeken. ‘Ik hoop dat ik het voor de tentamens red.’

Bang

Mansur is niet de enige student die last had van de internetblokkade. Kamila Azhigulova, eerstejaars studente psychologie, verblijft momenteel in de hoofdstad Nur-Sultan. ‘Ik kon me niet voorbereiden op examens, mijn opdrachten niet inleveren en geen online lessen volgen.’

Haar vlucht volgende week is niet geannuleerd, maar de onzekere situatie maakte haar wel ongerust. ‘Ik maakte me zorgen of de onrust in Almaty zou overslaan naar andere steden en meer mensen zou treffen. Niemand wist wat er zou gaan gebeuren.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties