RUG-student in voorprogramma Pussy Riot

Alsof de tentamenweek niet druk genoeg was, stond RUG-studente Aske Meijerink afgelopen vrijdag met haar band OOO in het voorprogramma van Pussy Riot.
Door Sisi van Halsema / Foto’s Hilde van der Wal

De roemruchte Russische punkband Pussy Riot overrompelde zeven jaar geleden kerkbezoekers in Moskou met een punkoptreden vol kritiek op president Poetin. Twee leden werden opgepakt, de rest wist te vluchten. Vrijdag stonden ze in de Effenaar in Eindhoven. Samen met Aske en haar vriendinnen Anna Wolters en Julia Bekker.

Muziekkelder

Het begon allemaal op de middelbare school. Op een avond zagen Aske, Anna en Julia een bandje in de Groningse Vera en ze dachten: ‘Dit kunnen wij ook.’ Aske had nog nooit een bas aangeraakt, maar wilde het graag leren. Anna (gitaar) en Julia (drum) maakten al langer muziek. Zo gezegd zo gedaan: de meiden begonnen te jammen in de muziekkelder van het Preadinius Gymnasium en daarmee was Out Of Order geboren.

Vijf jaar, twee EP’s, een kortere naam (vanwege verwarring met een Griekse folkband) en een hele rits shows later, staan ze nu dus ineens in het voorprogramma van de Russische punkband Pussy Riot.

Voorheen deden de meiden al voorprogramma’s voor bands als Chastity Belt, the Nots en Cocaine Piss en ze speelden op de festivals Welcome to the Village en Grunnsonic. Maar de wereldbekende Pussy Riot, dat is toch andere koek.

Protestoptreden

De show waar OOO voor mocht openen heet Riot Days, een muziektheaterproject waarbij Pussy Riot oprichtster Maria Alyokhina het verhaal vertelt van haar tijd in een Russisch strafkamp. Daar belandde ze na een kerkdienst in Moskou in 2012, waar Pussy Riot een protestoptreden gaf tegen de herverkiezing van president Poetin.

Alyokhina en Nadezjda Tolokonnikova werden tot drie jaar strafkamp veroordeeld, waarvan ze anderhalf jaar vol maakten. Andere bandleden wisten Rusland te ontvluchten.

Grotere podia

Dat de drie Groningers van OOO zijn benaderd om te spelen in het voorprogramma van Pussy Riot is niet zo gek: ook zij maken punkmuziek, maar dan meer richting de ‘post-punk’ en schrijven liedjes over maatschappelijke druk (zoals het nummer High Pressure) en verknipte schoonheidsidealen (zoals in het nummer Magazines).

‘De booker van ‘t Stroomhuis, een klein podium waar we wel eens spelen in Eindhoven, benaderde ons. Hij dacht dat het een mooie kans zou zijn om ons op grotere podia te krijgen’, vertelt Aske.

Voor het optreden

Het is een dag van tevoren en Aske lijkt er behoorlijk nuchter onder, ze heeft nog een tentamen op dinsdag, daar leert ze tussendoor voor. Totaal geen sterallures. ‘Natuurlijk is het wel spannend. Het is een groter optreden en dus er is meer aandacht. Normaal maakt het niet zoveel uit als je een fout maakt, maar voor dit optreden wil ik het wel graag goed doen. ’

Het gaat de meiden er vooral om dat ze een leuke tijd hebben.  ‘Er zijn van die optredens dat we met zijn drieën op het podium staan en alles gaat lekker, en dan kijk je elkaar aan en dan kun je niks anders doen dan lachen,’ zegt Aske. ‘Ik hoop dat het morgen een van die fijne momenten wordt.’

Na het optreden

Pussy Riot was behoorlijk laat, en er kon nauwelijks een begroeting vanaf naar OOO. ‘Als het Pussy Riot niet was, zou ik het bijzonder asociaal vinden; even een ‘hallo’ is best wel normaal.’ Toch was het voor Aske een van die fijnere shows. ‘We kregen veel toffe reacties van het publiek en we hebben een behoorlijk deel van onze merchandise verkocht.’

Maandag 28 januari om 20.30 uur speelt Pussy Riot met Riot Days in de Stadsschouwburg in Groningen.

Muziek van OOO is te vinden op hun bandcamp-pagina.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties