RUG reikt eredoctoraat uit aan voormalig weerpresentator Gerrit Hiemstra

Oud-weerpresentator Gerrit Hiemstra krijgt een eredoctoraat van de RUG vanwege zijn verdiensten op het gebied van meteorologie en klimaatverandering.

De uitreiking is onderdeel van het 410-jarig bestaan van de RUG, dat van 21 tot en met 25 mei wordt gevierd. Naast Hiemstra krijgen nog drie anderen een eredoctoraat: directeur-generaal Tedros Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), econoom Mariana Mazzucato en onderzoeker kunstmatige intelligentie Kate Crawford.

Hiemstra was 24 jaar weerman bij de NOS en een vertrouwde verschijning op de buis. Vorig jaar op 14 september deed hij voor de laatste keer zijn weerpraatje. Hij is nu mede-eigenaar van Weather Impact, gericht op innovatieve oplossingen op het gebied van weer en klimaat. Daarnaast is hij mede-oprichter van Oarshûs, dat de duurzame bouw van woningen faciliteert.

Uitzonderlijk

Kate Crawford, verbonden aan de University of Southern California, ontvangt een eredoctoraat vanwege haar uitzonderlijke werk als onderzoeker op het gebied van sociale verandering en mediatechnologie, specifiek op het gebied van kunstmatige intelligentie, aldus de RUG.

Tedros Ghebreyesus is sinds 2017 directeur-generaal van de WHO. De RUG eert hem vanwege zijn ‘uitzonderlijke inzet en toewijding als directeur-generaal van de WHO bij de bestrijding van pandemieën zoals het coronavirus’. Ook zet hij zich in voor de bestrijding van andere ziekten, waaronder ebola.

Duurzaam

Mariana Mazzucato tot slot ontvangt een eredoctoraat vanwege haar ‘uitzonderlijke prestaties als econoom op het gebied van technologische verandering’. Ze adviseert beleidsmakers over de hele wereld over innovatie en duurzame economische groei. Mazzucato is hoogleraar aan het University College London.

Het eredoctoraat van de RUG wordt gesymboliseerd door een traditionele bordeauxrode ‘kappa’ (cape), die de genomineerde krijgt omgehangen. Daarnaast krijgt de nieuwe eredoctor een doctorsbul met het wapen en zegel van de RUG.

Eerder reikte de RUG eredoctoraten uit aan onder anderen Ban Ki-moon (in 2018), voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en de in 2021 overleden Zuid-Afrikaanse bisschop en strijder tegen de apartheid Desmond Tutu (in 2012).

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties