RUG onderzoekt ‘paspoortprofessor’

De RUG stelt een onderzoek in naar ‘paspoortprofessor’ Dimitry Kochenov vanwege zijn juridisch adviserende rol in de omstreden paspoorthandel op Malta.
Door Giulia Fabrizi / Foto BBC World Service

De hoogleraar constitutioneel recht en burgerschap adviseerde tegen betaling de Maltese overheid over de verkoop van Maltese paspoorten. Dat meldde onderzoeksprogramma Nieuwsuur donderdagavond.

Hoewel de verkoop van de Maltese paspoorten legaal is, is het een omstreden handel. De paspoorten kosten 900.000 euro per stuk en zouden veelvuldig worden gekocht door zeer welgestelde mensen uit Rusland en Saoedi-Arabië. De kopers zouden vervolgens niet op Malta verblijven, maar wel gebruik maken van de vrije toegang tot de Europese Unie (EU).

Gevaar voor nationale veiligheid

Zowel de Nederlandse inlichtingendienst AIVD als het Europees Parlement en de Raad van Europa waarschuwen voor de veiligheidsrisico’s van de paspoorthandel. Zo waarschuwt de AIVD voor kwaadwillende inlichtingendiensten die door de paspoorten misbruik zouden kunnen maken van de vrije toegang tot de EU.

Volgens het onderzoek van Nieuwsuur gaf Kochenov de Maltese overheid sinds 2014 meermaals juridisch advies over de paspoorthandel. ‘Hij is adviseur en geeft advies over een zeer dubieus programma’, zei het Maltese oppositielid Jason Azzopardi tegen Nieuwsuur.

Paspoortprofessor

Kochenov, ook wel bekend als de ‘paspoortprofessor’, geldt als een expert op het gebied van Europees migratierecht. Ook is hij een wereldwijd gerenommeerd spreker op het gebied van handel in paspoorten. Tot voor kort was hij tevens voorzitter van de Investment Migration Council, een organisatie met als doel het bevorderen van de handel in verblijfsvergunningen en paspoorten.

‘Hij is adviseur bij een bedrijf dat miljoenen verdient aan de handel in paspoorten’, verklaarde de Maltese parlamentariër Azzopardi tegenover Nieuwsuur. ‘En mijn probleem is ook dat hij naar de Europese Commissie ging. Hij verdedigde daar zijn eigen belangen en niet die van Malta.’

RUG onderzoekt Kochenov

In de uitzending van Nieuwsuur liet de RUG weten dat ze niet twijfelen aan de wetenschappelijke integriteit van hun hoogleraar. Vandaag laat de universiteit weten toch een onderzoek in te stellen. ‘De uitzending van gisteren is voor de universiteit de aanleiding voor het onderzoek’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Over de inhoud en verloop van het onderzoek wil de RUG nu niets zeggen. Terwijl het onderzoek loopt, mag Kochenov zijn werkzaamheden aan de universiteit blijven uitvoeren.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties