RUG-onderzoekers krijgen KNAW Early Career Award

RUG-onderzoekers Tessa Quax en Marthe Walvoort krijgen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de Early Career Award.

Landelijk reikt de KNAW twaalf van deze awards uit. Die zijn bedoeld voor jonge onderzoekers in Nederland met vernieuwende, originele onderzoeksideeën. Tessa Quax is pionier in het effect van virussen op eencellige micro-organismen, Marthe Walvoort onderzoekt ‘gezonde’ suikers. De prijs is een kunstobject en een geldbedrag van 15.000 euro.

Eencelligen

Tessa Quax is adjunct-hoogleraar moleculaire biologie aan de Faculty of Science and Engineering (FSE). Ze bestudeert de mechanismen waarmee virussen micro-organismen (archaea) infecteren.

Archaea zijn eencelligen die op de meest uiteenlopende plekken ter wereld voorkomen. Zo groeien ze in hete bronnen, in zoutmeren, en in de menselijke darm. Haar onderzoek, aldus de RUG, draagt bij aan een beter begrip van de rol van virussen in de natuur en van hun effect op de evolutie van eencelligen.

Moedermelk

Adjunct-hoogleraar suikerchemie en suikerbiologie Marthe Walvoort (eveneens FSE) is een expert op het gebied van suikermoleculen. Ze bestudeert de suikers in moedermelk, om te begrijpen welke van deze suikers bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van de baby.

Volgens de RUG leidt haar ‘innovatieve aanpak’ tot nieuwe inzichten in de werking van deze ‘gezonde’ suikers. Daarnaast is ze geïntrigeerd door de suikers die ziekteverwekkende bacteriën maken. Door deze in kaart te brengen, draagt Walvoort bij aan de ontwikkeling van een nieuwe strategie om bacteriële infecties te verhinderen.

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties