RUG-milieukundige op lijst van meest getalenteerde vrouwen boven de zestig

Milieukundige Sanderine Nonhebel is door Margriet genomineerd voor ’60 boven 60′, een door het vrouwenblad samengestelde talentenlijst van zestig zestigplussers.

Aanvankelijk dacht ze dat studenten een loopje met haar namen. ‘Ik kreeg een mail van Margriet waarin stond “we hebben je genomineerd, gefeliciteerd” en ik dacht dat het een grap was’, zegt Nonhebel.

Talentvolle vrouwen

Maar niets blijkt minder waar. Het vrouwenblad lanceert dit jaar iets nieuws: een lijst vol getalenteerde vrouwen van boven de zestig jaar. En daar staat Nonhebel in de categorie ‘wetenschap’ naast vrouwen als antropoloog Gloria Wekker en viroloog Marion Koopmans. 

In andere categorieën staan verder onder meer oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, vicepremier Sigrid Kaag en erevoorzitter van het Rode Kruis prinses Margriet. ‘Als je door de lijst bladert staan er in alle categorieën heel sterke dames’, zegt Nonhebel. ‘Het is mij een raadsel hoe ik er tussen kom, maar het is een behoorlijk aardig gezelschap.’

Milieueffecten van voedsel

Nonhebel doet al meer dan drie decennia onderzoek naar de milieueffecten van voedsel. Voor het hip was om vegetarisch te zijn, probeerde zij dat mensen al duidelijk te maken, bijvoorbeeld met de ontwikkeling van de ‘carbon footprint’ van eten.

‘Dat hebben we ooit van verschillende soorten voedsel berekend en vervolgens heeft dat een vlucht genomen’, zegt ze. Wie kent ze inmiddels niet, de grafiekjes in de media die je laten zien hoeveel CO2 jouw toast met avocado kost, en hoeveel water ervoor nodig is om het op je bord te krijgen.

Grote groei

Nonhebel heeft haar vakgebied in de loop der tijd enorm zien groeien. ‘Dertig jaar geleden was er eens in de twee jaar een internationale workshop voor ons veld. Daar zaten we met twintig man, blij dat we elkaar niet hoefden uit te leggen dat voedselproductie niet heel schoon was. De laatste keer dat die conferentie werd gehouden, waren we met vijfhonderd mensen uit veertig landen.’

En die belangstelling is goed. ‘Want als je iets wilt veranderen aan het voedselpatroon, zal de consument ervan moeten weten’, zegt ze. ‘Ik zie dat ook wel als mijn bijdrage aan de maatschappij, dat bijvoorbeeld de meeste mensen nu wel eens vegetarisch hebben gegeten.’

Tot het einde van de zomer kan er op de lijst van genomineerden worden gestemd.

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties