De RUG werkt niet samen met Israël in projecten die zijn gericht op militair onderzoek of onderzoek over veiligheidsvraagstukken.
Ook heeft de universiteit geen formele samenwerkingen met instellingen in de Palestijnse gebieden. Dat laat het college van bestuur (cvb) vrijdag weten. De RUG zegt dat dit een aanvulling is op het overzicht dat ze eerder in 2022 publiceerde en dat voornamelijk over onderzoeksbanden gaat.
De publicatie op de site van de RUG (hier volledig te lezen, alleen toegang met een RUG-account) volgt daags na protesten en de bezetting van de Roeterseilandcampus door studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Een van hun eisen was dat de UvA haar banden met Israël bekend moet maken. Ook in Groningen waren zulke geluiden te horen.
Geen namen
De RUG zegt dat ze samenwerkt met drie Israëlische universiteiten in het kader van uitwisselingsprogramma’s. Ook is ze betrokken bij Europese onderzoeksprojecten waar Israëlische organisaties aan meedoen.
Er worden geen namen van de instellingen genoemd, noch van de projecten. Volgens een RUG-woordvoerder is dat om te voorkomen dat individuele onderzoekers die betrokken zijn bij de projecten in gevaar komen.
Geen geld uit Israël
Daarnaast zegt de universiteit ook dat ze geen formele samenwerking heeft met instellingen in Palestijnse gebieden. Wel is er samenwerking tussen wetenschappers onderling ‘waarbij bijvoorbeeld samen gepubliceerd wordt’.
Wat betreft de uitwisseling voor studenten en medewerkers, schrijft de RUG dat ze daarvoor EU-financiering ontvangt. ‘Er komt geen geld uit Israël. Ons onderzoek wordt uit andere stromen betaald. Er gaat ook geen geld naar Israël voor onderzoek’, zegt de woordvoerder.
Veiligheid
Het RUG-bestuur zegt dat het ziet hoe de oorlog in Gaza binnen en buiten de universiteit veel emoties oproept. En hoewel het cvb zegt te begrijpen dat studenten en medewerkers zich tegen het geweld willen uitspreken, benadrukt de uni dat demonstraties veilig moeten zijn voor iedereen.
‘In de afgelopen maanden is helaas aanzienlijke schade toegebracht aan onze gebouwen, wat een onveilig gevoel heeft veroorzaakt bij veel studenten en medewerkers. Onze universiteit moet een veilige plek blijven voor alle studenten en medewerkers; ook voor onze Joodse studenten en medewerkers’, aldus het cvb.