‘Maak huisvesting aantrekkelijk’

De huisvesting voor buitenlandse studenten in Groningen moet aantrekkelijker worden, vindt de RUG. Daar gaat de universiteit samen met de Hanzehogeschool en SSH voor zorgen.
Door Nina Yakimova en Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Afgelopen zomer lieten buitenlandse studenten die in SSH-panden wonen hun onvrede blijken over de huisvesting. Als reactie werd een taakgroep opgericht, bestaande uit studenten en medewerkers van RUG en Hanzehogeschool, om onderzoek te doen naar de situatie. De onderzoeksresultaten van de taakgroep werden in januari verzameld en komen donderdag uitvoerig aan bod in de universiteitsraad.

Volgens het verslag zouden de diensten en de staat van de woonruimtes vaker moeten worden gecontroleerd en verbeterd. ‘Kwaliteitswaarborging is gebaseerd op een analysecyclus die elk jaar herhaald kan worden’, staat in het rapport.

‘Aanzienlijk tekort’

Vorig jaar was er een ‘aanzienlijk tekort’ aan kamers voor de buitenlandse studenten en medewerkers van de RUG. De universiteit liet SSH eind februari weten dat het aantal benodigde kamers voor komend studiejaar waarschijnlijk gelijk blijft: 1724. Het gaat daarbij om 590 uitwisselingsstudenten, 855 bachelor- of masterstudenten, 59 werknemers, postdocs of mensen die kort in Groningen verblijven, en 220 promotiestudenten. ‘Maar ditmaal moet er echt worden voldaan aan deze vraag’, schrijft Luut Kroes, directeur Onderwijs & Studenten.

In januari had SSH nog maar 1558 kamers, maar deze zomer zal de druk op de ketel bij SSH iets afnemen. De Trefkoel, een appartementengebouw vlakbij Zernike, is bijna af. Als het gebouw wordt opgeleverd, krijgt SSH er 465 kamers bij. De woonstichting mocht in 2016 niet verder groeien, maar de wetgeving die haar werkzaamheden inperkte wordt deze zomer ingetrokken.

Kwaliteit

De taakgroep putte uit de antwoorden op de International Student Barometer (ISB) en een Feeddex-vragenlijst die SSH had rondgestuurd. Deze kijken onder andere naar de kwaliteit van de locatie, de panden, kamers en appartementen, de diensten, prijzen en communicatie. Alle criteria moeten aan bepaalde normen voldoen, maar de scores van de studenten gaven op alle fronten aan dat er nog heel wat beter kan.

De beoordeling resulteerde in een lijst van 72 kwaliteitsindicaties voor woonruimte, van de afstand tot het centrum en de campussen tot aan de veiligheid in de panden. Elk punt op de lijst heeft een minimumscore en een gemiddelde score.

Goedgekeurd

Het verslag is al goedgekeurd door het bestuur van zowel de universiteit als de hogeschool, maar volgens beleidsmedewerker Onderwijs & Studenten Jan Wolthuis heeft SSH de resultaten pas sinds vorige week maandag en kan de stichting daarom nog niets zeggen over de bevindingen.

Volgens een prognose voor de komende drie jaar van de RUG zal het aantal buitenlandse studenten in elk geval tot en met 2019 blijven groeien. Voorspeld wordt dat in dat jaar 4348 internationals naar de RUG zullen komen.

Het verslag benadrukt dat de bevindingen in het juiste perspectief moeten worden gezien: ‘Slechts een klein gedeelte van de buitenlandse studenten woont in een SSH-kamer.’ Wel verwacht de RUG dat de vraag naar woonruimte bij SSH in 2018 en daarna met 6 tot 8 procent toe zal nemen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties