RUG en de verkiezingen: in shock of (stilletjes) blij verrast

Gechoqueerd, teleurgesteld of verrast. De RUG-gemeenschap reageert uiteenlopend op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen.

DOOR GIULIA FABRIZI, INGRID ŞTEFAN EN ROB VAN DER WAL

‘Ik ben mij doodgeschrokken, ik had niet echt een beeld van hoe rechts Nederland is geworden’, zegt masterstudent environmental and infrastructure planning Krijn van Soeren (25). ‘Ik vraag me wel af of de democratie geïnformeerd heeft gekozen, of gewoon op gevoel. Volgens mij wilde men vooral een signaal afgeven over het vorige beleid.’

Ook zijn er mensen die het onbegrijpelijk vinden dat zoveel stemmers specifiek voor Geert Wilders hebben gekozen, zoals student Janneke (21): ‘Ik snap gewoon echt niet dat mensen niet zien dat ze voor een openlijk racistische man hebben gekozen. Ik geloof niet dat die na zoveel jaar opeens niet meer achter zijn anti-islam standpunten staat.’

‘Je moet hier wel links zijn’

Veel RUG-mensen zijn geschrokken over de winst van rechts en meer specifiek van Wilders. Toch zijn er ook mensen die anders naar de verkiezingen kijken. ‘Ik durf eigenlijk niet zo goed over politiek te praten’, zegt een baliemedewerker. ‘Ik werk op een universiteit en het voelt alsof je hier wel links moet zijn, anders ben je gek.’

‘Ik heb jaren links gestemd en er veranderde niks. Nu heb ik een nieuwe partij de kans gegeven.’ De medewerker had liever die partij de grootste zien worden; dat gebeurde niet, maar die heeft wel gewonnen. ‘Nu ben ik heel benieuwd wat ze gaan doen aan de zorg, aan wonen en aan belastingen. Dat vind ik belangrijk.’

Vooral internationale studenten en medewerkers noemen niet alleen de gevolgen voor Nederland, maar ook voor Europa. ‘Nederland is in dezelfde val getrapt als Italië met Meloni’, zegt de Italiaanse rechtenstudent Erica (20). ‘Nu blijkt Meloni in de praktijk minder tegen de EU te zijn dan in haar campagne, maar ik maak me wel zorgen over de verrechtsing van Europa.’

‘Ben ik welkom?’

Docent innovation management & strategy Simon Fokkema maakt zich zorgen over het beeld van Nederland in het buitenland. ‘Dat moet nu verschrikkelijk zijn. Als je nu als buitenlander het nieuws leest, denk je vast: ben ik hier welkom?’ 

Sommige internationale studenten en medewerkers zeggen hardop dat ze zich zorgen maken over hun toekomst in Nederland. Ze lijken over het algemeen niet bezorgd om hun huidige studie, maar kijken wel goed naar hun kansen daarna. Dat beeld werd ook bevestigd in een enquête van UKrant over de toekomst van internationalisering op de universiteit.

Water bij de wijn

Maar er moet nog veel gebeuren voor een kabinet-Wilders mogelijk wordt. ‘Ik had me nooit voor kunnen stellen dat een partij als die van Wilders een meerderheid zou halen’, zegt hoogleraar medical statistics Gerton Lunter. ‘Maar ook hij heeft een coalitie nodig, dus het zal niet zo makkelijk zijn om zijn eigen ideeën zomaar uit te voeren.’

En voorlopig is het nog de vraag hoe makkelijk het zal zijn om een nieuw kabinet te vormen. ‘Helemaal nu de VVD eruit is gestapt’, zegt rechtenstudent Johan (23). ‘Ik vind het belangrijk dat we zo snel mogelijk weer een functionerend kabinet hebben. Dat betekent dat veel mensen water bij de wijn moeten doen. Wat dat betreft maak ik me niet al te veel zorgen.’

Lees ook:

Engels

24 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

24 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties