Student van tent naar school [UPDATE]

De tenten op het ACLO-terrein worden uitgeruimd en afgebroken. De studenten die er sliepen, hebben ander verblijf aangeboden gekregen. De meesten gaan naar een tijdelijke opvang aan de Metaallaan.
Door Thereza Langeler

De tenten, drie stuks met elk een capaciteit van dertig slaapplaatsen, stonden sinds de laatste week van augustus bij het studentensportcentrum op de Zernike Campus. Internationale studenten die nog geen kamer hadden gevonden, konden er slapen en hun spulletjes stallen.

Aanvankelijk kostte dat 12,50 per nacht, maar na kritiek stelden de RUG en Hanzehogeschool de tenten gratis beschikbaar.

Zaterdag zijn de laatste studenten uit het tentenkamp vertrokken. Het ging nog om enkele tientallen. Het is niet duidelijk met hoeveel ze precies waren, vertelt een woordvoerder, omdat niet alle studenten in- en uitcheckten.

Voormalige school

Eén van de voormalige tentbewoners heeft een kamer gevonden aan de Van Swietenlaan. Een paar anderen zijn verhuisd naar de hotelboot, die in het Eemskanaal in het oosten van de stad ligt. De rest – het merendeel – is uitgeweken naar een voormalige school aan de Metaallaan 255 in Vinkhuizen, waar ze mogen verblijven tot ze een eigen kamer vinden.

In het schoolgebouw is plaats voor tachtig mensen; momenteel verblijven er twintig. De studenten slapen met tien personen op een zaal. Er is centrale verwarming, een kantine met koelkasten en magnetrons en een aparte ruimte om te studeren. Zelf koken kunnen de studenten niet en het gebouw heeft ook geen wifi.

Tijdelijk onderdak

De locatie aan de Metaallaan was al aangewezen als tijdelijk onderdak voor de studenten die vanaf oktober in een appartement aan de Suikerlaan komen te wonen. Zij betalen 375 euro per maand voor hun verblijf aan projectontwikkelaar Rizoem, die de Suikerlaanwoningen uitbaat en ook eigenaar is van het schoolgebouw.

De universiteit betaalt de verblijfskosten voor de studenten die straks niet in een appartement aan de Suikerlaan terecht kunnen. Dat de Metaallaan nu ook onderdak biedt aan kamerzoekers, is één van de uitkomsten van de ‘intensieve en constructieve’ besprekingen die de RUG afgelopen donderdagavond voerde met studenten van ROOD, DAG en DWARS.

Zij bezetten met zo’n honderd man de trappen van het Academiegebouw, om aandacht te vragen voor de grote kamernood en de snelle groei van de universiteit.

De Metaallaan blijft in elk geval tot 1 november open.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties