RUG-baas over meldpunt indoctrinatie FvD: ‘Vrij bizar’

Collegevoorzitter Jouke de Vries van de RUG noemt het onlangs geopende meldpunt van Forum voor Democratie voor ‘linkse indoctrinatie’ in het onderwijs ‘persoonlijk vrij bizar’.
Door Rob Siebelink

De Vries deed zijn uitspraak donderdag in de universiteitsraad, na vragen over de ‘kliklijn’ van Casper Albers van de Personeelsfractie.

Forum voor Democratie lanceerde het meldpunt ruim twee weken geleden. De partij wil ermee in kaart brengen hoe ‘leerlingen en studenten aan de lopende band worden geïndoctrineerd met de favoriete politieke opvattingen van hun leraren’, aldus het Wetenschappelijke Bureau van FvD.

Op basis van verzamelde gegevens wil de partij ‘een onderzoek entameren naar de omvang, achtergronden en oorzaken van deze beïnvloeding van nieuwe generaties, en voorstellen doen om het onderwijs structureel te verbeteren’.

Veilige werkomgeving

Een officieel standpunt wil de RUG nu nog niet innemen, omdat ook binnen universiteitenvereniging VSNU over de kwestie wordt gesproken. Rector magnificus Elmer Sterken liet zich donderdag wel op Twitter horen. ‘Het inrichten van een meldpunt indoctrinatie gaat in tegen waar de universiteit voor staat: een open academische gemeenschap, intellectuele diversiteit, onafhankelijke wetenschap en veilige werkomgeving. Wij staan voor onze RUG-docenten!’

Ook bestuurders van andere universiteiten hebben kritiek geuit op het initiatief. Rector magnificus Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht meldde dat zo’n kliklijn ‘ingaat tegen alles’ waar haar universiteit voor staat.

UvA-collegevoorzitter Geert ten Dam noemt het meldpunt ‘respectloos’ tegenover docenten. ‘Het doet geen recht aan al die docenten die dag in dag uit bezig zijn jongeren kennis bij te brengen. Het is respectloos tegenover een beroepsgroep die keihard werkt en juist respect en waardering verdient.’

1 REACTIE

  1. Kijkend naar de reactie van de diverse filosofen van de RUG op de mogelijke komst van Paul Cliteur en diverse vergelijkbare incidenten bij Nederlandse universiteiten kan zo’n meldpunt helemaal geen kwaad. Juist een universiteit dient een plek te zijn waar een open debat gevoerd moet kunnen worden. Ook met mensen die een heel andere mening hebben. Nu dat blijkbaar nogal moeilijk ligt bij diverse RUG medewerkers (notabene filosofen) is dit het ideale moment dat het RUG CvB zelf orde op zaken stelt op dit punt. Dan is een meldpunt helemaal niet meer nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in